Heroes over Europe - letecká řežba

Radek Pergl
7. 1. 2009 0:00
Chcete si splnit klukovský sen? A nemyslíme ten o kariéře kosmonauta nebo popeláře.
Foto: Hratelně.cz

Zhruba před třemi lety se na monitorech počítačů objevil arkádový titul Heroes of the Pacific, který všem virtuálním pilotům nabídl akční vzdušné boje druhé světové války. Šlo o titul nadprůměrný a zábavný, s povedenou grafikou, spoustou letadel i solidním multiplayerem – a není proto divu, že po jeho úspěchu vzniká další díl. Ponese název Heroes over Europe a hádejte, jakou největší změnu přinese.

Foto: Hratelně.cz

Nemusíte být ani znalci druhé světové války, ani výbornými angličtináři, abyste měli jasno. Stíhací souboje i bombardovací mise se přesunou z tichomořského bojiště s Amíky a Japonci do nám známější a méně exotické Evropy. Respektive nad ni. Ve hře zasednete do kokpitů letadel západních spojenců. Je sice trochu škoda, že si neosaháte řízení sovětských letadel a stroje německé Luftwaffe uvidíte jen zvenčí, nejlépe jak se s ohonem z černého dýmu řítí k zemi. Zas se ale vžijete do role hned několika pilotů: stanete se hrdinou britským, americkým, kanadským ï novozélandským. Autoři slibují přes čtyři desítky autentických letadel. Liší se rychlostí, obratností (nebo chcete-li snadností ovládání), pancířem a zbraněmi. Dá se předpokládat, že stejně jako v Heroes of the Pacific budete v misích sbírat body, za které si pak mezi jednotlivými boji vylepšíte letouny. Obvykle byste měli mít na výběr, s jakým strojem poletíte, a nejspíš vám mechanici ponechají volnou ruku i ve výběru dodatečné výzbroje zavěšené pod křídly.

Foto: Hratelně.cz

Těšit se můžete na všechny stíhací klasiky, tedy třeba na Spitfire, Mustang nebo Hurricane. A samozřejmě i na bombardéry Beaufighter, Blackwidow nebo létající pevnost B-17. Ale také na lahůdky, jako je třeba Havilland Mosquito, britský útočný bombardér vyrobený vesměs z laminovaného dřeva a přezdívaný „Dřevěný postrach“. A nebo torpédovací bombardér Swordfish. Známé stroje se samozřejmě objeví i na straně nepřátel; za všechny jmenujme letadla Me-109, Me-110 nebo Owl.

Hra je hodně arkádová, nečekejte žádnou simulaci. Nepřítel je obvykle ve značné početní převaze, a nechybí ani další atributy akční hry, třeba zrychlení letu nebo nekonečné množství střeliva i paliva. A nebo až matrixovské zpomalování času, při kterém můžete zaměřit důležitou část nepřátelského letadla – třeba křídlo – a jednou dávkou se tak zbavit nepřítele. Přesto však autoři počítají alespoň se základními fyzikálními zákony a kladou docela velký důraz na rozdíl v ovládání jednotlivých letadel. Uskutečnit střemhlavý nálet na pozemní cíle třeba s létající pevností „Bé sedmnáctkou“ je samozřejmě holý nesmysl a naprosté šílenství i v téhle hře – tenhle stroj je konstruován na klasické bombardování, ne na hloubkové nálety.

Foto: Hratelně.cz

Většina misí je stíhacích, budete bojovat jak nad Lamanšským průlivem spojujícím Britské ostrovy s Evropou, tak třeba nad samotným Londýnem – až tam proniknou nepřátelské bombardéry v úvodu hry! Čekají vás ale i bombardovací mise, včetně slavného útoku 27. května 1941 na bitevní loď Bismarck, chloubu německého válečného loďstva. A ke konci války také pořádně zatopíte Němcům na jejich vlastním územím, přímo nad Berlínem.

U Heroes over Europe nečekejte žádné složité a propracované ovládání. Na gamepadu použijete dvě páčky k manévrování a zvyšování či snižování rychlosti, plus tlačítka ke střelbě či bombardování. Na klávesnici bude situace podobná. Podle zkušeností zahraničních kolegů je ovládání jednoduché a účinné, což je u akční hry samozřejmě to nejdůležitější.

Foto: Hratelně.cz

Ze screenshotů i traileru hra zatím vypadá opravdu dobře, kdo se trochu vyzná ve válečných letadlech, snadno v modelech pozná, o jaké jde stroje. Dobře vypadají i vizuální efekty a detaily na trupu letadel, stejně jako zpracování měst, nad kterými si to s německými stíhači rozdáte. Autoři opět připravují také multiplayer, který se v Heroes of the Pacific těšil značné oblibě. Zatím slibují čtyři různé online režimy pro až 16 hráčů. Na novou leteckou střílečku se mohou těšit majitelé PC a next-gen mašin Xbox 360 a PlayStation 3. Titul by se měl na trhu objevit na přelomu jara a léta letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy