Herním emulátorům na Androidu zvoní hrana

LP Fish
31. 5. 2011 12:35
Ještě před rokem se zdálo, že mobilní platforma Android bude rájem pro emulátory starých herních konzolí. Teď to vypadá, že jim na Android Marketu zvoní hrana.
Foto: Shutterstock

Pro fanoušky herních konzolí dní minulých, vládla do nedávna na Android Marketu uvolněná atmosféra. Vyznavači přístrojů jako Nintendo64, Gameboy, Atari či SuperNintendo nebo Playstation, si mohli díky nabídce aplikací na svých chytrých telefonech hrát kultovní série jako Super Mario, Lemmings či Legenda Zeldy a přidat se k retro vlně 8bitové estetiky, která příjemně ovlivňovala městskou kulturu ve výtvarné i hudební oblasti. I když emulátory těchto her pro Android asi ze světa nezmizí, cesta za nimi teď bude zase o trochu složitější.

Už v dubnu byl z Android Marketu stažen Playstation emulátor PSX4Droid, v přímé souvislosti s nasazením oficiálního herního telefonu Sony Xperia Play. Tvůrce neoficiálního emulátoru, s přezdívkou Yongzh, ho pak v reakci na stažení nabídl zdarma, jako open-source, což řada uživatelů vnímala jako debakl obchodní strategie Sony. 

Vývojáři bez účtů

Zrušení vývojářského konta dalšího z programátorů, jménem ZodTTD, na Android Marketu způsobilo na konci minulého týdne stažení emulátorů Nesoid, Snesoid, Gensoid, N64oid, Ataroid, Gearoid a Gameboid. Podle některých způsobila zrušení jeho vývojářského konta dohoda Googlu s výrobcem starší konzole Sega, podle jiných jde o důsledek neustávajícího tlaku Sony na distribuci jakýchkoli emulátorů nezávislých vývojářů.

Tato politika však nemusí Googlu přinést jen pozitiva, vzhledem k tomu, že nemá vlastní vývojářskou sekci a aplikace na Android jsou na komunitě nezávislých vývojářů závislé. Zrušení jejich vývojářských kont  a zamezení jakékoli obchodní činnosti na Android Marketu lze tak vnímat velmi rozporuplně. Vývojáři je totiž mohou nabízet (a nabízejí) prostřednictvím „liberálnějších" trhů.

 

Právě se děje

Další zprávy