Harry Potter and the Order of the Phoenix DEMO

Lukáš Bašta
25. 6. 2007 12:10
Zahrajte si demo nové hry s Harry Potterem!
Foto: Hratelně.cz

S každým Potterovským filmem musí samozřejmě vyjít i několik her a ani Fénixův řád nebude výjimkou. Právě z něj vyšla tento víkend malinká ochutnávka a přes to, že je demo omezeno jen na několik minut a pár jednoduchých úkolů, uděláte si velmi jasný obrázek, kam to bude všechno směřovat. Musím tak přiznat, že ačkoliv jsem nad předešlými hříčkami ohrnoval svoji kouzelnickou hůlku, tuhle bych s velkou radostí zkusil.

První věcí, co mě naprosto unesla přímo až do Bradavic, byl začátek. Nejde sice o žádnou výtečnou animaci, nicméně ta velkolepá filmová hudba má tak neuvěřitelnou sílu a takřka magickou moc, aby mne očarovala. Hutná atmosféra pak sálá i ze hry samotné. Druhou věcí je fakt, že nový Harry Potter je takovým kouzelnickým Bully (nebo Canis Canem Edit), což je věc, kterou vítám s velkým nadšením. Vy si tak s Harrym můžete běhat po škole, koukat se do různých zákoutí a dělat spousty odlišných úkolů - pomáhat spolužákům, duchům, postavám z obrazů, hrát hry, nebo prostě jít striktně za příběhem a vstříc Voldemortově náruči.

Foto: Hratelně.cz

Díky tomu si projdete celé Bradavice křížem krážem a podíváte se do všech míst známých z filmu, plus samozřejmě několika nových. V demu je to omezeno jen na nádvoří, hlavní halu, posuvná schodiště, jeden z pokojů a místnost s trofejemi, ale i to vám vystačí. Úkolů je totiž pomálu a tak pomůžete uklidit místnost s rozbitými poháry nebo zase najdete ztracenou zlatonku hráči famrfpálu z jednoho obrazu. Nepochopitelně budete muset hrát demo několikrát, protože na jeden zátah se to asi ani stihnout nedá, což tak trochu nechápu. Zřejmě autoři chtěli, abyste co možná nejvíckrát viděli závěrečnou animaci, která vás navnadí na plnou hru.

Znovu do lavic
Začal tedy nový školní rok a v Bradavicích to žije, všude po chodbách chodí spousta mladých kouzelníků a dělají různé činnosti, přičemž si s nimi můžete klidně popovídat a dozvědět se tak něco zajímavého. Společnost vám dělají i vaši dva přátelé Ron a Hermiona, kteří jsou vám stále v patách, což ve výsledku vypadá trochu divně, protože jdete ve formaci jako nějaký gang, ale co.

Foto: Hratelně.cz

Důležitou roli hraje magie a kouzlení. Zde stačí přijít k nějakému předmětu (ten se rozzáří, aby bylo vidět, že s ním můžete dělat nějakou čarodějnickou neplechu), levým myšítkem vytáhnout svojí hůlku a pohybem celou myší pak uděláte jedno z dostupných kouzel - Accacio, Depulso na strkání předmětů, Reparo na jejich opravování, Wingardium Leviosa na levitaci. Za každé kouzlo a úkol dostanete body, a když jich nasbíráte dostatečný počet, poskočí vaše dovednosti zase o něco výše a magie tak třeba bude o něco účinější.

Tím posledním, co mohu z kratičké demoverze nějak hodnotit, je grafika a ovládání. Vizuálně vypadají Bradavice velmi slušně, možná jen Harry Potter a další postavy by chtěly trochu více mimiky, jelikož zatím jen strnule otvírají pusu. Ovládání je pak asi tím nejhorším, protože Harry mnohdy reaguje na klávesové pokyny zmateně, točí se a jde jinam, než byste chtěli, to se také komplikuje při kouzlení, kdy máte vedle sebe více předmětů. Nejde však o něco, co by do července v Electronic Arts neopravili a Harry Potter má velké šance být herním i filmovým hitem zároveň.

Demo najdete zde (velikost 400 MB):
FileShack
3D Gamers
FilePlanet

 

Právě se děje

Další zprávy