Hacknutý World of Warcraft

Pete Smith
6. 2. 2007 0:00
Ano, i ve World of Warcraft najdete jedince, kteří se chtějí obohatit na úkor ostatních. My vám řekneme, jak je poznáte a jak se proti nim můžete bránit.
Foto: Hratelně.cz

Dnešním dnem začínáme pravidelný seriál ze světa World of Warcraft. Budeme pro vás připravovat tipy a triky, návody, novinkové souhrny, prostě vám rozšíříme obzory. Dnes si povíme něco o lidské vynalézavosti v honbě za výdělkem, která se bohužel projevuje i v MMORPG, a to existencí tzv. farmovacích botů či nepříjemnými pokusy hackerů okrást hráči poctivě hýčkané postavy

Foto: Hratelně.cz

Boti
První záludnou úpravou ve hře jsou botové. Jejich přítomnost je víceméně logickým důsledkem toho, že MMORPG jsou měsíčně zpoplatněna a poctivě platící uživatelé postrádají potřebnou rychlost v levelování díky principům, které se je snaží u her co nejdéle udržet. Chtějí si tedy svůj virtuální život ulehčit a přijít si k většímu množství měny používané ve hře všemožnými způsoby (v našem případě WoW golds). Způsobů, kterými tyto prostředky různé hackerské společnosti získávají (a následně je za reálné peníze prodávají) je několik. I vy sami si jich můžete povšimnout na svých poutích Azerothem (a ano, dokonce i v Outlands se nějací dají najít). Nabotovaný hráč se pozná velmi jednoduše. Operuje v kruzích ve stejné oblasti a postupuje zcela automatickými úkony, nereaguje na vaše snahy si s ním promluvit. V praxi to vypadá asi tak, že zabije moba (počítačem ovládaný nepřítel), sebere loot, doplní manu, energii, přesune se k dalšímu, opět jej zabije atd.

Foto: Hratelně.cz

Opakem killing bota je o kus více iritující farming bot, který se soustředí na tzv. gathering, čili sbírání minerálů a rostlin. Je opět velmi dobře rozeznatelný, pohybuje od cíle k cíli striktně mountován (čili koňmo, na vlku apod.), projíždí lokaci v přímých linkách od zdroje ke zdroji a nebere ohled na množství mobů v lokaci. Vhledem k tomu, že většina surovin se vyskytuje na odlehlejších částech mapy mimo dosah enemies, v pohodě ztratí agro (mobové si jej přestanou všímat a vrátí se zpět do výchozích naprogramovaných pozic) a sebere je vám přímo před nosem, zatímco vy se pachtíte v boji, namountuje a hrr přímo na další spot.

Přítomnost těchto virtuálních zlodějíčků je samozřejmě vysoce frustrující a mnohé hráče dovádí k šílenství. Obrana je pouze jedna; sprostě a bez ostychu daného jedince "nabonzovat" game-masterovi s pomocí herního ticketu. Blizzard se přítomnosti nascriptovaných botů snažil naposledy zamezit novým patchem (od verze 2 nahorů), který navždy znemožnil použití mnoha scriptů. A to je problém, který se bohužel dotkl i standardně používaných addonů. Za všechny např. jmenujme Decursive, kterýžto umožňoval odstraňování nemocí z vašich spolubojovníků stisknutím jediné klávesy. Každý si asi dokáže představit, jaké masturbační hodnoty nabývá snaha udržet grůpu stranou od moby sesílaných prokletí ve starších instancích pro 40 lidí, jako je např. Molten Core. Poctivé klikání na kouzlo a následně na infikovaného kamaráda se tak stává uprostřed velké skupiny doslova trýznitelskou záležitostí.

Foto: Hratelně.cz

Hackeři
Asi nejvíce nepříjemná záležitost, která může potkat hráče, jenž si stáhne addony z nepříliš důvěryhodných a netestovaných serverů. Šikovný "programátor" si do takového addonu přidá vlastní script, který mu zašle údaje umožňující se nalogovat do vašeho účtu a rozprodá či rozloží na shards (magická rozborka brnění a zbraní, kteroužto vydobyjete tyto pomůcky k vylepšení atributů) vaše kompletní vybavení. Vy se tak jednoho krásného večera přilogujete a objevíte své postavy stojící ve městě nahé a s vybranými batohy. V naší gildě jsme byli přímo konfrontováni s tímto nepříjemným problémem (ano, i po slavné úpravě patchem verze 2), nutno podotknout, že oba členové stahovali addony právě z nepříliš důvěryhodných stránek a urychleně pak přešli na doporučované scripty z Curse Gaming.

Řešení nastalé zapeklité situace je nejschůdnější asi tímto způsobem: opět kontaktujete game-mastera pomocí ticketu a nahlásíte mu, jaký tier (sada brnění), zbraně a další předměty vám byly tímto podloudným způsobem odcizeny. Blizzard pak bude váš account chvíli zkoumat a v lepším případě vás zkontaktuje, pošle dostatečný obnos zlatek interním mailem a vy si budete vaše ztracené věci moci zpětně zakoupit od vendora (počítačem ovládaní prodejci). Nutno podotknout, že jsme čekali podstatně horší konec peripetií těchto 2 hříšníků, nicméně Blizzard při své proslulé ignoraci mile překvapil. Sami si asi dokážete představit, jaké to je, přijít o vše a sbírat to od samého začátku...

Foto: Hratelně.cz

Jak se bránit?
Inu není jiné cesty, než mít za prvé dobře zabezpečený počítač. Kromě klasického antiviru (freewarový Avast nebo zpoplatněné Norton AV či NOD) je dobré mít na počítači nainstalované hlídače červů, spyware (freewarové Adaware, Spybot, Spywareblaster) a pravidelně aktualizovat a hlídat systém. Útok zvenčí je totiž možno též nasměrovat do složek WoWu, odkud se dá také leccos zjistit. Dále je třeba stahovat addony z důvěryhodných stránek (viz. další díl našeho čtení) a orientovat se dle počtu stažení a poznámek. Výsledkem bude potom příjemně vylepšená hra a pohodlnější ovládání či hraní v náročnějších instancích.

V neposlední řadě není zcela od věci občas měnit vlastní heslo s pomocí stránek na správu accountu. I zde je třeba upozornit na obligátní frázi - NIKOMU, ani nejbližším přátelům, milenkám či rodinným příslušníkům nesdělujte své logovací údaje. Možná to zní pateticky, ale nikdy nevíte, kdy si kamarád bude potřebovat přijít k nějakým golds navíc, kdy vám rodiče změní heslo, jelikož se neučíte dle jejich představ či kdy se vám zhrzená láska rozhodne zamezit v častém hraní vaší oblíbené hry a změní heslo pod pohrůžkou sexuální abstinence navrch.

V příštím díle si povíme právě něco o tolik zmiňovaných addonech.

 

Právě se děje

Další zprávy