Hackeři zveřejnili ukradený zdrojový kód Symantecu

LP Fish
8. 2. 2012 12:55
Symantec tvrdí že jde o zastaralou verzi, přesto vyzvala uživatele všech svých produktů k jejich aktualizaci.
Foto: Aktuálně.cz

Hacker vystupující pod jménem Yamatough uveřejnil zdrojový kód, který ukradl společnosti Symantec Corp., jedné z největších firem zabývajících se počítačovou bezpečností.

Kód je součástí produktu Symantec pcAnywhere, který umožňuje vstup do počítače ze vzdálených míst prostřednictvím internetu.

Yamatough už dříve zveřejnil části kódu antivirového programu Norton Antivirus. Kód byl zveřejněn v úterý na serveru The Pirate Bay.

Hackeři loupežníci

Yamatough je podle všeho indický hacker, mluvčí skupiny The Lords of Dharmaraja, která se podle Infosec Island snaží podkopat současnou vládu a prosadit více proamerický režim.

V dříve publikovaném prohlášení se mimo jiné omluvil za škody způsobené prostřednictvím zveřejnění kódu Symantecu a označil je za způsob, jak si získat pozornost médií a lépe prosazovat svou myšlenku. Mimo jiné tak chtěl podpořit žalobu Američana Jamese Grosse, která Symantec viní z porušování soukromí jejich klientů.

Podle dokumentů zveřejněných na pastebin.com firma s hackerem vyjednávala o tom, že mu zaplatí 50 000 dolarů, pokud kód nezveřejní.

Její zástupci to dnes označují za strategii, která měla vést k dopadení hackera. Z e-mailů mimo jiné vyplývá, že si o výkupné řekli sami hackeři a že komunikace selhala až poté, co firma částku odmítla převést na offshoreový účet

Ukradený kód je z roku 2006

Symantec tvrdí, že kód byl ukraden už v roce 2006 a od té doby byly jeho programy aktualizovány jiným kódem.

Souvisel se čtyřmi produkty: Norton AntiVirus Corporate Edition, Norton SystemWorks, Norton Internet Security a pcAnywhere. Z nich se dosud prodává jen PCAnywhere.

"Ostatní se buď přestaly prodávat, nebo byly - například v případě Norton Internet Security - kompletně přebudovány," ujišťuje mluvčí společnosti Cris Paden listu LA Times.

Společnost Symantec přesto vyzvala všechny uživatele svých produktů k jejich aktualizaci.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy