Hackeři napadli Steam, změňte si hesla, varuje firma

David Slížek
11. 11. 2011 19:25
Podle provozovatelů z firmy Valve jsou ale všechny citlivé údaje chráněny
Steam
Steam | Foto: Datarama

Po dubnovém útoku, který zbořil herní síť Sony, mají hackeři na kontě průnik do další herní platformy.

Jejich cílem se teď stala služba Steam provozovaná firmou Valve.

"V neděli 6. listopadu večer byla napadena naše diskusní fóra," přiznal šéf firmy Gabe Newell. "A zjistili jsme, že průnik se netýká jen diskusí," dodal.

Valve po útoku nejprve fóra uzavřelo s vysvětlením, že provádí údržbu systému. Že došlo k útoku hackerů přiznala firma až ve čtvrtek.

Kódovaná čísla karet

Pomocí kompromitovaných hesel z diskusních fór útočníci pronikli také do databáze Steamu, ve které jsou uložena citlivá data uživatelů - včetně adres, hesel nebo čísel kreditních karet. Všechny údaje jdou ale podle Valve chráněny.

"Nenašli jsem žádné důkazy toho, že by útočníci ukradli zakódovaná čísla karet nebo jiná osobní data. Nevíme zatím ani o žádném případu, kdy by byla nějaká kreditní karta zneužita," uklidňuje Newell.

Zaměstnanci Valve podle něj útok dále zkoumají. Všichni uživatelé si při příštím přihlášení do diskusních fór budou muset změnit heslo.

Přihlašovací údaje do diskusí naštěstí nejsou totožné s loginem a heslem k účtům hráčů na Steamu. Valve také zatím nezjistilo, že by byl některý z účtů napaden, takže nepřistoupí k resetu hesel u účtů. I tak ale Newell varuje:

"Změnit si heslo k účtu je teď v každém případě dobrý nápad," doporučuje. "Obzvláště pokud jste používali pro přístup do diskusních fór i pro přihlašování ke svému účtu stejné heslo," uzavírá.

Jak na piráty

Steam je herní platfoma, která umožňuje nakupovat hry v digitální podobě a stahovat je přímo do počítače. V současné době má registrováno asi 35 miliony aktivních účtů.

Valve ji postavilo na myšlence, že když umožníte hráčům pohodlně a levně kupovat hry online, nebudou mít důvod je stahovat pirátsky.

Newell nedávno oznámil že tato taktika se firmě vychovatě vyplácí - na ruském trh, který je baštou pirátství, podle Steam má po Německu druhé největší tržby v Evropě.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy