Hacker, který pronikl do Facebooku, dostal 8 měsíců

ČTK David Slížek, ČTK
17. 2. 2012 22:30
Šestadvacetiletý Glenn Mangham neukradl osobní údaje uživatelů, Facebook i tak vyčíslil škody na 200 000 dolarů.
Foto: Repro Aktuálně.cz

Londýnský soud poslal na osm měsíců do vězení hackera, který se vloupal do interního systému Facebooku a ukradl z něj citlivá firemní data.

Podle vyšetřovatelů se šestadvacetiletý Glenn Mangham dopustil jednoho z nejzávažnějších kybernetických útoků proti nějaké sociální síti, které kdy byly provedeny.

Facebook loni v dubnu zjistil, že byla narušena jeho vnitřní síť. Firma kvůli podezření na průmyslovou špionáž upozornila na případ FBI, která poté vystopovala původ útoku do Británie.

Vloupání od rodičů

Facebook vyčíslil škody, které mu hacker způsobil, na 200 000 dolarů (3,8 milionu korun). Podle vyšetřovatelů ale Mangham neukradl osobní údaje žádných uživatelů sociální sítě.

Mangham se u soudu přiznal, že se do systému americké firmy vloupal z ložnice v domě svých rodičů v severní Anglii. Tvrdil také, že v minulosti pomáhal internetovému vyhledávači Yahoo zlepšit jeho bezpečnostní systémy a chtěl udělat totéž i pro Facebook. Soud ale jeho tvrzení neuvěřil.

Soudce Alistair McCreath při vynesení rozsudku zdůraznil, že hackerova akce nebyla neškodná.

"Měla reálné dopady a mohla mít velmi vážné následky, které mohly být pro Facebook zcela zničující," řekl Manghamovi. "Vstoupil jste do samotného srdce obrovského mezinárodního podniku, to nebylo jenom pohrávání si s obchodními záznamy maličké firmy, která nemá podstatný význam."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy