Gott i J.A.R. legálně: iTunes Store se otevřel i Čechům

Datarama
29. 9. 2011 9:00
Jedna skladba přijde na 99 eurocentů
Foto: Reuters

Praha - Pozdě, ale přece. Internetový obchod s hudbou iTunes Store, který naučil miliony lidí ve světě legálně kupovat digitální hudbu, se po osmi letech fungování oficiálně otevřel i uživatelům z Česka.

Ke spuštění služby došlo jen několik dní poté, co firma Apple spustila v ČR svůj eshop Apple Store. Na plánované otevření obchodu s hudbou upozornil už ve středu polský list Rzeczpospolita.

"Apple v souladu se svojí politikou neuvádí datum spuštění obchodu, ale je na něj připravený, obchod začne fungovat na trhu deseti zemí Evropské unie, kde zatím není," citoval nejmenovaný zdroj z hudební branže. Ten předpovídal start iTunes Store v průběhu října.

Jedna skladba přijde na 0,99 eura, celé album zájemci pořídí kolem 10 eur. Například slavná kapela Coldplay ale přes obchod nabízí zdarma ke stažení pět skladeb ze svého nového alba. Celá "deska" přijde na 4,99 eura.

V obchodě si zákazníci mohou zakoupit i hudbu českých interpretů - od Karla Gotta až po například J.A.R.

Firma s nakousnutým jablkem ve znaku v červnu informovala, že za osmiletou existenci iTunes Store jeho prostřednictvím prodala 15 miliard hudebních skladeb. Stala se tak největším prostředníkem při prodeji hudby na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy