Google ukončil podporu toolbaru pro Firefox

LP Fish
25. 7. 2011 10:30
Google ukončil podporu své vyhledávací lišty pro Firefox, hodlá se zaměřit na svůj vlastní prohlížeč Chrome
Foto: Czilla.cz

Statistika používání webových prohlížečů

1. Firefox 42.2 %

2. Chrome 27.9 %

3. Internet Explorer 23.2 %

4. Safari 3.7 %

5. Opera 2.4 %

zdroj: www.w3schools.com

Pokud jste si kladli otázku kdy vydá Google oficiální update svého toolbaru pro nejnovější verzi prohlížeče Firefox, odpověď přišla o tomto víkendu. Nikdy. Oblíbený doplněk, který v sobě spojoval řadu nástrojů už Google nebude podporovat a hodlá se zaměřit čistě na svůj prohlížeč Chrome.

Po uzavření Google Labs, laboratoře zaměřené na testování různých služeb v ranné fázi vývoje se tak zdá, že Google začíná ukazovat ostré lokty nejen v oblasti vyhledávání, ale také v oblasti samotného prohlížení webu.

Neziskovka a korporace

Poměrně úzká spolupráce neziskové Mozilla Foundation - producentem Firefoxu-  s Googlem fungovala na smluvním základu od roku 2004. Představoval pro ni poměrně zajímavý zdroj příjmů, protože za každý instalovaný toolbar platil Google Mozille provizi. Podle Výroční zprávy Mozilly (naposledy updatované na konci roku 2010) měla tato spolupráce skončit v roce 2011, většina uživatelů však předpokládala, že smlouva bude (podobně jako v minulosti již třikrát) znovu obnovena.

Pomalý ústup

Rozchod není prezentován nijak vyhroceně. Google na svém oficiálním blogu krok obhajuje tím, že řada funkcí z jeho toolbaru byla už integrována do samotného jádra prohlížeče Firefox. Bez podpory jeho toolbaru však například nepůjde ve Firefoxu 5 překládat celé stránky a uživatelé oficiálně přijdou i o další výhody.

To je pro Firefox nepříjemné a z pozice leadera v oblasti prohlížečů ho to posouvá na místo "neziskového otloukánka", pro kterého bude existence na trhu určovaného megakorporacemi typu Google a Microsoft o dost obtížnější. Překvapivě se tak naplňuje vize elitního komentátora serveru Zdnet.com Eda Botta, který už v březnu tohoto roku publikoval na svém blogu úvahu o tom, že Internet Explorer od Microsoftu má mnohem jasnější a světlejší budoucnost než v té době jasně dominující Firefox. Ten podle něj čeká postupné odumírání.

Zpět k Udělej si sám

Pro uživatele Firefoxu tak jde o návrat na začátek, kdy se o implementování různých funkcí starala především komunita fanoušků - vývojářů a příznivců otevřeného kódu. Google Toolbar tak lze nainstalovat do Firefoxu 5 s použitím nástroje  Add-on Compatibility Reporter a další řešení lze hledat na fóru Mozilly. Tato možnost však bude pochopitelně obsahovat chyby, které Google nebude opravovat.

 

Právě se děje

Další zprávy