Google Street View nově nakoukne i do obchodů a hospod

LP Fish
1. 11. 2011 9:25
Kromě panoramatických pohledů do exotických míst či do muzejních sbírek, hodlá Google Street View tentokrát proniknout i do obchodů, tělocvičen a opraven aut. Jen s dovolením.
Foto: Reuters

Google startuje pilotní projekt, který je nástavbou kontroverzní služby Google Street View. Zatímco ta umožňuje pohled na různá místa v exteriérech, novinka umožní nahlédnout do obchodů a dalších podniků, které jsou na mapách.

Podle Googlu bude účast firem na projektu zcela dobrovolná.

Vyhledávané firmy ve velkých městech

V USA bude firma kontaktovat různé provozovny v oboru podle výsledků vyhledávače a nabídne jim návštěvu svých fotografů. Nabídka má zahrnovat restaurace, hotely, obchody, tělocvičny a opravny aut.

Prozatím se však neuvažuje o velkých obchodních řetězcích. Vyloučeny byly také právnické firmy a nemocnice. Služba bude omezena na vybraná města jako třeba Paříž nebo Londýn. Kromě Evropy a USA bude služba přístupná také v Japonsku, Austrálii a Novém Zélandu.

Online existence

Google bude provozovny ukazovat v panoramatických fotografiích, zároveň ale vyzývá i majitele obchodů, aby dodávali vlastní snímky. Pořízené fotografie obchodů se stanou vlastnictvím Goole a mohou být použity i k jiným účelům. Firma zároveň odmítá zveřejnit fotografie, na kterých jsou přítomné jakékoliv živé osoby.

"Tento projekt navazuje na tzv. Google Art Project, který předvedl technologii Street View v sedmnácti významných galeriích a muzeích, včetně jedné na pražské Kampě.

 

Právě se děje

Další zprávy