Google oživuje Motorolu, o práci přijde pětina lidí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 8. 2012 13:43
Kromě čtyř tisíc zaměstnanců se o své příjmy musí bát také dodavatelé
Foto: GSMARENA.COM

Sunnyvale/Praha - Zhruba pětinu zaměstnanců propustí Motorola v rámci svých plánů, které mají firmu vrátit mezi významné producenty telefonů, zejména těch chytrých, kde dominuje dvojice Samsung a Apple.

O chystaném kroku, který připraví o práci zhruba čtyři tisíce lidí, z toho třetinu v rámci USA, informuje server The New York Times. Motorola dále plánuje zrušit třetinu ze svých 94 sídel ve světě.

Firma se stáhne z neziskových trhů, ze segmentu jednoduchých (a levných) mobilů a zúží také paletu nabízených typů mobilů.

Jen loni jich představila 27, do budoucna to mají být jednotky, což má ušetřit i náklady na výrobu a pořízení součástek. Kromě zaměstnanců se o své peníze tak mohou začít obávat také dodavatelé Motoroly.

Minus 233 milionů za šest týdnů

Motorolu nedávno za 12,5 miliardy dolarů koupil Google, který tak učinil zřejmě hlavně z toho důvodu, aby se dostal ke zhruba 17 tisícům patentům americké firmy, která je autorem historicky prvního mobilu, ale v posledních letech nedokázala zachytit nástup chytrých mobilů, což se má nyní změnit.

K současným škrtům pracovních pozic vedou hospodářské výsledky firmy Motorola Mobility, kterou Google koupil na začátku letošního roku. Jen za prvních šest týdnů pod Googlem si firma připsala ztrátu ve výši 233 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy