Google mezi mlýnskými kameny

LP Fish
29. 6. 2011 9:00
Google opět zkouší být sociální, zavádí novou službu. Hrozí mu však vyšetřování antimonopolního úřadu

Google má v USA problémy. Tohoto giganta v oblasti vyhledávacích služeb totiž začaly vyšetřovat americké antimonopolní úřady. Reuters na to reagoval poznámkou: „Lary Page by měl zavolat Billu Gatesovi".

Podobné vyšetřování před lety doslova přistřihlo křídla Microsoftu,  nezpochybnitelné jedničky v oblasti informačních technologií minulé dekády. "Bill Gates měl pocit, že ho trestají za to, že je úspěšný a nikdy se z té situace nevzpamatoval," charakterizoval situaci Microsoftu - po dvou desetiletích bojů s Federální obchodní komisí - profesor MIT Sloan School of Management Michael Cusumano. Byl jedním z autorů zprávy, která vedla až k výslednému rozsudku z roku 2002. "Na Microsoftu se výsledek vyšetřování negativně projevil. Už nejsou tak agresivní. Ztratili svou břitkost," dodal Cusumano.

Vlády versus korporace

Fakt že podobný osud možná čeká i Google znervózňuje majitele jeho akcií. Ti jsou už tak dost nervózní z konkurence například ze strany Facebooku, ale i jiných sociálních médií, která už ohlásila vstup na burzu, nebo se na něj, tak jako Facebook, chystají. Investoři mají obavu, že Google bude vystupovat proti vládě příliš nekompromisně, podobně jako jednoznačně odmítl cenzuru svého vyhledávání od čínské vlády.

Mohlo by to tak vést k dlouhému boji, který přinese míň užitku než rychlé řešení. "Množství času potřebného k tomuto boji, je téměř nad lidské možnosti," zhodnotil situaci vyšetřovaných korporací bývalý člen Federální obchodní komise (FTC), dnes učitel práva na univerzitě v Baltimoru Bob Lande.

Google dal minulý pátek jasně najevo, že s komisí hodlá spolupracovat, ovšem nedomnívá se, že by udělal něco špatného. FTC řeší stížnosti rivalů Googlu, že při vyhledávání upřednostňuje své vlastní služby. Přes Google probíhá 69% vyhledávání na Internetu z celého světa. Není však dosud jasné, zda vyšetřování povede k právním krokům. "Je stále nejasné, z čeho má FTC obavy, my jsme si však jisti svým stanoviskem," napsal ve svém blogu výkonný ředitel Googlu Amit Singhal.

Google spolupracuje

Google se přitom snaží nedostat se s americkou vládou do konfliktu. Jak zmiňuje elitní bloger serveru Forbes Andy Greenberg, v pondělí doplnil Google svou zprávu o činnosti (Transparency Report), ze které vyplývá, že v 94% vyhověl žádostem americké vlády pro součinnost při vyšetřování různých kauz. To v jeho případě znamená, že poskytl úřadům historii vyhledávání přes Google, přístup k Gmailu, ale i datům z jiných jeho služeb.

Greenberg upozorňuje, že tento přístup není ničím ojedinělý. Dělají to všechny IT firmy, ovšem Google je jediný, kdo se k tomu veřejně přiznal. Zajímavý je však jiný fakt. V jiných státech totiž nejsou vládní požadavky plněny v takové míře, jako v USA. Chris Soghoian, pracovník Centra pro aplikovaný výzkum kyberbezpečnosti tento nepoměr hodnotí slovy: "Mohou jít do sporu v Brazílii nebo v Německu. Ale říkat ne, žádostem o vymáhání práva v USA je dobré jen k tomu, jak zvýšit negativní dojem v Capitol Hill." Google se tedy podle všeho nechystá na nekompromisní "protivládní" přístup, jaký sympaticky ukázal třeba v Číně. Otázka je, jestli u americké vlády neprosadí i přesto „antigooglovská" stanoviska některý z jeho mocných obchodních rivalů.

Dohnat Facebook

Obavy investorů se přitom Google snaží rozptýlit právě vývojem funkcí, útočícími na sféru zájmu sociálních sítí jako je Facebook. Zároveň naprosto válcuje další vyhledavače, jako je například nikam nesměřující Bing od Microsoftu. Kromě uvedené funkce Google +, díky které můžete výsledky svého hledání sdílet se svými "google přáteli" prostřednictvím svého profilu, ale i přímo vyhledávací stránky, uveřejňují stovky vývojářů pod současným vedením Laryho Page i řadu vylepšení Kalendáře a dalších sociálně orientovaných Google služeb.

Novinky jsou prozatím blogery a ostatními vývojáři spíš kritizovány. Podle serveru Wired jednoduše nejsou součástí googlovské DNA. Na druhou stranu si nelze nepovšimnout, že díky poctivé snaze stále vylepšovat obyčejné vyhledávání se o Googlu mluví stále víc, což by mohlo pomoci jeho postavení na burze. A pokud půjde v následujících letech Google do sporu s americkými a také evropskými antimonopolními úřady, bude se mu inovativnost a přesah do jiných oblastí než je jenom vyhledávání zatraceně hodit.

 

Právě se děje

Další zprávy