Google I/O letos zklamala, nový Android neukázala

tl
17. 5. 2013 13:55
Konference Google I/O se letos zaměřila na změny ve službách Google
Internetový obchod s aplikacemi, filmy, hudbou a knihami od Googlu.
Internetový obchod s aplikacemi, filmy, hudbou a knihami od Googlu. | Foto: Aktuálně.cz

Konference I/O je každý rok nejvýznamnější akcí pořádanou společností Google. Ta letošní, která právě probíhá v San Franciscu, je pro většinu technologických nadšenců spíše zklamáním.

Google se totiž zaměřil především na prezentaci změn, kterými projdou jeho již existující služby a neukázal žádné nové zařízení Nexus či další verzi operačního systému Android.

Jednou ze služeb, která byla pozměněna, je sociální síť Google+. Ta dostane nový vzhled, který připomíná především současnou mobilní verzi. Nové příspěvky se budou uživatelům zobrazovat ve formě karet, které bude možné uspořádat až do tří sloupců.

Zajímavou novinkou je vylepšené nahrávání fotografií na Google+. Nahrávané fotografie budou totiž automaticky upravovány tak, aby vypadaly co možná nejlépe. Systém nakonec vytvoří výběr těch nejhezčích, které se následně zobrazí na uživatelově profilu. Originály fotografií budou samozřejmě ukládány také a funkce půjde vypnout.

Herní centrum a nefunkční stream

Mezi další novinky je služba Play Games, přes kterou mohou uživatele synchronizovat stav svých her napříč zařízeními. Dále se přes tuto službu mohou uživatelé párovat s jinými hráči při hrání on-line her. Služba Google Play Games bude fungovat i na webu a iOS a je propojena s Google+.

Kromě her se Google zaměřil i na hudbu a oznámil spuštění služby Music All Access. Jedná se o klasickou streamovací službu, díky které lze za měsíční desetidolarový poplatek poslouchat veškerou hudbu, kterou má Google k dispozici. Jak tomu už ale u služeb podobného typu bývá, Google Music v našich podmínkách nebude funkční.

Stejně jako Google+ se grafických úprav dočkají i webové Google Maps, které mají být navíc mnohem rychlejší a chytřejší. Do několika týdnů se k tomu ještě objeví i trojrozměrné modely velkých měst, včetně Prahy.

Náhrada za Nexus?

Velkým překvapením bylo představení speciální verze smartphonu Samsung Galaxy S4, kterou lze považovat za jakousi náhradu telefonů Nexus. Tato verze vlajkové lodi Samsungu bude totiž dodávána s čistým Androidem a jistotou rychlých aktualizací. A právě tyto vlastnosti jsou u zařízení Nexus klíčové.

Do konce roku by se měla konat ještě jedna konference Googlu, která se pravděpodobně již zaměří na hardware a nový Android. Mluví se především o druhé generaci úspěšného tabletu Nexus 7, která bude konkurovat chystanému iPadu mini 2.

 

Právě se děje

Další zprávy