Google Drive pomáhá operačnímu systému na Chromebooku

Adam Fiala
9. 5. 2012 11:41
Google Drive (Google Disk) se představil, jeho možnosti využije operační systém Chrome
Ilustrační obrázek k fungování cloudu Google Disk.
Ilustrační obrázek k fungování cloudu Google Disk. | Foto: Google

Buď 5 GB zadarmo, nebo i 1 TB za tisíc korun měsíčně. V nabídce je také masivních 16 TB. Společnost Google veřejně spustila svůj cloud. Služba Google Drive (v češtině Google Disk) pak našla výrazné uplatnění na noteboocích Chromebook.

Stejně jako jiné světoznámé služby svého druhu, i cloud Googlu narazil na velkou čínskou cenzurní zeď. Tamní obyvatelé se ke cloudu nedostanou a musí se spoléhat jen na čínské poskytovatele.

Všechny soubory v cloudu

Nabídka způsobů, jak udržet své soubory v digitálním prostoru tak, aby k nim byl přístup z kteréhokoli zařízení, stále roste. O Google Drive se mluvilo dlouho, teprve koncem dubna se představil veřejnosti, která jej může začít používat. Standardní velikost úložného prostoru nepřekvapí, Google jej stanovil na pět gigabytů. Při použití na smartphonu nebo tabletu by to mohlo ještě dostačovat, ale pokud by měl uživatel zájem ukládat velké datové balíky, musí si připravit peněženku na měsíční poplatek. Za dva a půl dolaru získá pětinásobek prostoru, za pět dolarů pak rovných 100 GB.

Jinak nabízí standardní dovednosti cloudů. Navíc zahrnuje úzkou spolupráci se službou Google Docs, která funguje jako internetová konkurence Microsoft Office. Na jednom dokumentu může v jednu chvíli pracovat víc lidí, krom toho se ukládá každá změna, která byla provedena.  Šikovnou vlastností je i vyhledávání klíčových slov v obrázcích. Speciální technologie dokáže rozlišit textový obsah a informovat o nálezu. Přístupný je Google Disk z počítačů a přenosných zařízení s operačním systémem Android. Aplikace určená pro iOS od Applu je zatím v plánu. Google však myslí hlavně na uživatele vlastních produktů.

Spása Chromebooků

Vlastní řada notebooků pojmenovaná Chromebook získává v Google Drive mocného spojence. Chromebooky totiž využívají operační systém na bázi internetového prohlížeče Chrome. Navíc kapacita vnitřní paměti byla velmi malá, v podstatě na úrovni levnějších modelů telefonů, tedy 16 GB. Stavěl svou image na ukládání souborů na vzdáleném serveru. Teprve s Google Diskem ovšem získá uživatel možnost nakládat s takto uloženými soubory i na dalších přístrojích.

Jiné úložné služby jako Dropbox či Microsoft SkyDrive nejsou pro zvláštní operační systém Chrome zcela vhodné. Google Drive tak majitelům těchto notebooků nabídne vytoužené pohodlí. Sám o sobě však popularitu přístroji nezvedne, to by se mohlo podařit až nové verzi, která by měla být výkonnější a rychlejší s použitím procesorů Intel jako Ivy Bridge a měla by přiblížit podobu operačního systému blíž tradičnějšímu pojetí. Vylepšit by se měly i vlastnosti užití Google Disku, které nejsou ještě úplně dokonalé.

 

Právě se děje

Další zprávy