Ghostbuster: The Video Game - kvalitní hra podle filmu?

Radek Pergl
12. 1. 2009 0:00
Slavní krotitelé duchů jsou zpět! Démoni a strašidla už na ně čekají...

Slavný film Ghostbusters (Krotitelů duchů) už patří do zlatého fondu kinematografie, a jeho příznivci se mohou těšit na pokračování. Už letos v létě. Sice ne filmové, ale videoherní – ale to je možná ještě lepší! Od autorů však vůbec není hezké, že se ohánějí pětadvacátým výročím od prvního promítání filmu. Pokud totiž jako já patříte k těm, kteří originální snímek v době premiéry viděli, nutně to vede k myšlence, že již nepatříte mezi nejmladší... Na druhou stranu si dokážete už teď představit atmosféru, kterou hra – pokud se opravdu povede – při lovení duchů nabídne.

Foto: Hratelně.cz

Děj se odehrává dva roky po událostech druhého dílu Ghostbusters. Kvarteto hrdinů a neohrožených lovců strašidel – Spengler, Stantz, Zeddemore a Venkman – se v New Yorku těší dobré pověsti, ale vládě začínají připadat výdaje na jejich činnost trochu přemrštěné. Proto pověří byrokrata Waltera Pecka (ano, také ho znáte z filmu), aby na lovce dohlížel a bedlivě hlídal jejich rozpočet.

Foto: Hratelně.cz

Hráč se chopí role nováčka v týmu, a jako pátý krotitel duchů se pustí se čtyřmi parťáky do duchů pořádně zostra. Chlapíci ze studia Terminal Reality, které na vývoji hry pilně pracuje (tedy aspoň na next-gen verzích; na hře pro Wii a PlayStation 2 pro změnu dělají Red Fly Studios), předvedli mimo jiné zásah „komanda“ v městské knihovně v New Yorku. Pokud patříte mezi pamětníky filmu, určitě si vzpomenete, že podobná scéna byla k vidění i v kinech. Zpočátku klidný duch staré knihovnice začne po chvilce pěkně vyvádět, vzduchem začnou létat snad všechny knihy ze všech polic, a celá partička se musí pořádně ohánět, aby situaci vyřešila.

Titul můžeme zařadit do škatulky third person akcí. Kamera visí za ramenem hlavního hrdiny, výhled přitom není nijak rušen nějakými ukazateli a dalšími prvky interface. Důležité údaje jsou totiž mazaně implementovány na záda našeho hrdiny, respektive na protopack, který na svém hřbetu tahá. Uvidíte na něm třeba své zdraví a další ukazatele. Protopack jinak samozřejmě slouží jako zásoba energie pro vaší hlavní zbraň, ze které střílíte z filmu dobře známé neposedné paprsky energie. Nejde o zbraň zrovna nejpřesnější, takže s ní dost často naděláte víc škody než užitku. A Walter Peck vás nebude mít moc rád, až mu přijde účet za způsobené škody.

Většina misí – ve kterých se podíváte i na další místa známá z filmu – bude o chytání konkrétních strašících jedinců, kteří ovšem budou často obklopeni různými pomocníky. I ty můžete chytit (což je fajn, protože za ně dostanete zaplaceno od vedení města), ale pokud budete v úzkých, klidně je zlikvidujte. Nukleárně poháněný protopack si budete postupně vylepšovat, a v pozdějších fázích hry tak budete moci duchy nejen chytat nebo ničit, ale také třeba zmrazovat.

Foto: Hratelně.cz

Samotné chytání duchů probíhá alespoň vizuálně podobně jako ve filmu. Strašícího šmejda musíte nejprve znehybnit pomocí protonových paprsků (případně s ním ještě praštit o zem) a pak domanévrovat do speciální pasti. Samotné herní mechanismy se budou lišit u té které konzole. Zatímco u PS3 a X360 verze budete protonový paprsek ovládat kombinací tlačítek a páček gamepadu, zatímco u konzole Wii použijete speciální ovladač téhle konzole nejprve k zamíření, a poté podle instrukcí na obrazovce ovladačem pohybujete ve vzduchu. Podle zkušeností některých zahraničních kolegů není ovládání s Wii-remote zrovna nejsnazší a potřebuje ještě vyladit.

A ovládání nebude jediným rozdílem mezi verzemi pro PS3/X360 a Wii. Dost odlišné má být i pojetí grafiky. Zatímco na next-gen strojích půjde o co nejrealističtější zážitek, tradičně hravá konzole od Nintenda přivítá Krotitele duchů v komiksovějším kresleném pojetí. V obou případech se ale můžeme těšit na hodně interaktivní a zničitelné prostředí, které dokonale nasimuluje škody napáchané nešikovným použitím protonových paprsků.

Foto: Hratelně.cz

Však už ve filmu zůstala po Krotitelích obvykle pořádná spoušť. Hra by celkově měla být dost odlehčená, konec konců filmová předloha byla spíše komedií než akčním filmem. Přispěje k tomu nejen bezhlavé ničení při až komickém chytání duchů, ale i vtipné hlášky všech protagonistů, hlavně vašich čtyř parťáků, hrdinů původního příběhu. A věci jen prospěje, že autoři angažovali všechny herce čtveřice hlavních postav, a ve hře tak budete bojovat po boku chlapíků, kteří jako by z oka vypadli těm filmovým. Originální namluvení pak bude jen třešničkou na dortu...

 

Právě se děje

Další zprávy