Finská Jolla převedla nový systém na bázi MeeGo

tl
29. 11. 2012 17:50
Na základech MeeGo vytvořila Jolla nový systém. Jmenuje se Sailfish
Foto: blog.gadgethelpline.com

Když Nokia loni začala vydávat telefony s Windows Phone, definitivně ukončila vývoj svého vlastního operačního systému MeeGo. Vývojáři, kteří na jeho tvorbě pracovali, se ale s tímto krokem nemohli smířit a založili si svou vlastní firmu Jolla, která práva na MeeGo následně odkoupila.

Po více než roce své existence Jolla minulý týden v Helsinkách konečně předvedla, co s MeeGo provedla. Výsledkem je nový operační systém Sailfish, který z Nokií zatraceného systému vychází. Ten by se měl od příštího roku začít objevovat ve smartphonech, tabletech a chytrých televizích.

Unikátní multitasking

Jolla tvrdí, že hlavní předností jejího systému je rychlý a kvalitní multitasking, díky kterému bude možné na ploše ovládat více aplikací najednou, aniž by bylo nutné do nich přímo vstupovat.

Zajímavé je, že Sailfish bude podporovat aplikace z Androidu. Uživatelé systému od Jolly se tak nebudou muset bát slabé nabídky aplikací pro jejich zařízení.

Jolla už má podporu několika silných partnerů, především operátorů. Je tedy už plně připravena na uvedení prvních telefonů se systémem Sailfish na trh. Zatím se  chystá jeden referenční model přímo od Jolly, další by měly být už od jiných výrobců.

Vstup na trh pro Jollu určitě nebude kvůli silné konkurenci snadný. Na druhou stranu má ale už nyní velkou řadu podporovatelů, kteří se těší na nový systém na bázi populárního MeeGo.

 

Právě se děje

Další zprávy