Festival světla a videa opanoval náměstí v Olomouci

LP Fish
30. 9. 2011 16:00
V Olomouci si o víkendu můžete prohlédnout speciálně nasvícené náměstí i budovu radnice a dozvědět se, co je to videomapping.
Foto: philips.cz

Včerejším večerem začala hlavní část pětidenní olomoucké přehlídky Vzáři. Ta je vlastně doprovodným programem mezinárodní konference Světlo pro naše město, která v Olomouci proběhla ve čtvrtek.

V rámci festivalu světla a videomappingu, jak přehlídku označují pořadatelé, se po tři dny rozzáří speciálně oefektované domy v historickém centru a olomouckému Hornímu náměstí se představí tři různé týmy zabývající se moderní formou vjingu - videomappingem.

Světlo jako architektonická úvaha

I když byla konference Světlo pro naše města primárně určená pro starosty a primátory českých měst, mohla přinést řadu zajímavých informací i laikovi, který se zajímá o to, jak to po setmění v jeho městě vypadá.

Dozvěděl se, že už několik let existuje speciální obor nazývaný světelný urbanismus. Řada měst si najímá specialisty, kteří dokážou jejich systému veřejného osvětlení dodat nejen menší energetickou náročnost, ale především estetickou přitažlivost. První takový projekt byl dokončen v roce 1997.

Olomouc na konferenci uvítala například Roberta Narboniho, který zpracovával tzv. světelný projekt (Light Masterplan) pro metropole jako je Paříž nebo Atény. V nich řešil především problémy s vysokou spotřebou energie. Realizoval však také projekty pro menší města, jako je například francouzské Toulouse.

Tam zpracovával Narboniho tým 20 000 světelných bodů na památkách a veřejných budovách, speciálně pak zpracovával také osvětlení řeky. Výsledkem bylo zvýšení turistického ruchu způsobené mimo jiné také možností atraktivních nočních prohlídek a to i na člunu. Z českých měst na podobném světelném projektu pracuje například město Znojmo. V Olomouci v rámci přehlídky speciálně nasvítili místní radnici i protilehlé domy na Horním náměstí.

Projekce na nejvyšší technologické úrovni

Zatímco pro odbornou část návštěvníků přehlídky V září bylo hlavním tématem světlo, pro veřejnost jím byl tzv. videomapping. V něm jde o počítačovou projekci na daný objekt s pomocí přesné 3D masky. Ta umožňuje plochu fragmentovat a  používat ji k narativnějšímu způsobu obrazového vyprávění než klasický VJing.

Ve čtvrtek večer se představil na Horním náměstí polský tým animátorů LOOMO, jejichž práce lze najít třeba v obrazových předělech na evropském vysílání MTV. Projekce představila téma reminiscence života jednoho člověka adekvátně naplněnému náměstí - jako efektní show plnou výbuchů a fragmentů hracích automatů, stejně jako propracovaných a zajímavých animací.

V pátek se Olomouci od 20 hodin představí videomapping českého týmu, který tvoří designer Petr Skála a zlínský kolektiv Moire. Těmto představitelům zajímavého technického undergroundu poslouží budova Krajinské lékarny jako organismus, který bude během animace napaden nemocí.

V sobotu ve stejný čas zase představí maďarský tým prostřednictvím své videoprojekce historii Edelmannova domu.

Datarama přinese z pátečního a sobotního představení videosestřih.

 

Právě se děje

Další zprávy