Facebook se raduje. Počet uživatelů přesáhl miliardu

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 10. 2012 20:02
Nejvíce uživatelů je v Brazílii a Indii, nedaří se naopak zatím v Rusku a Číně
Foto: Repro Aktuálně.cz

New York - Největší sociální síť světa má miliardu uživatelů. Že průměrný měsíční počet registrovaných osob přesáhl tuto hranici, informoval ve čtvrtek zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Šest z deseti osob použilo mobil

K nárůstu došlo zároveň den poté, co zaměstnanci Facebooku začali masivně vymazávat desetitisíce falešných účtů. Ty patří zvířatům, neexistujícím lidem nebo osobám, které už profil mají.

Nové statistiky zároveň ukázaly, že na 600 milionů stávajících uživatelů použilo někdy k přístupu na stránky mobilní telefon. Jen oproti letošnímu červnu tak došlo k nárůstu o 48 milionů.

"Napomoct miliardě lidí k tomu, aby se spojili, je úžasné. Je to věc, na kterou jsem ve svém životě zatím nejpyšnější," sdělil šéf americké skupiny.

Podle britského serveru BBC Zuckerberg sdělil, že současná masa uživatelů je zodpovědná za celkem 1,13 bilionu „Líbí se mi", 219 miliard nahraných fotek a 17 miliard registrací v určité lokalitě. Průměrný uživatel je starý 22 let, nejvíce lidí používá Facebook v Brazílii, Indii, Indonésii, Mexiku a USA.

Ruský oříšek

V současné době se americká skupina hodlá zaměřit hlavně na rychle rostoucí trhy, hlavně Čínu a Rusko, kde jí na rozdíl od Austrálie, Evropy a Severní Ameriky stále ještě zbývá dost prostoru pro růst.

Jak ale BBC připomíná, právě zde má zatím Facebook konkurenci v podobě menších, ale velmi populárních lokálních sítí. V Rusku jde třeba o službu VKontakte, která má v zemi 300 milionů uživatelů, zatímco Facebook jich získal na ruském trhu zatím pouze 7 milionů.

To se snaží Zuckerberg zlomit, v Rusku mu mělo zvýšit popularitu vystoupení v tamní televizní diskusi, ale také setkání s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem.

Zda se nadále podaří udržet zájem uživatelů, zajímá především investory a má to významný vliv na cenu akcií firmy. "Hlavní výzvou není vykazovat vyšší a vyšší čísla, ale prohlubovat vztah se současnými uživateli," věří ovšem analytik Eden Zoller.

První půlmiliardu uživatelů získala firma, která vznikla v roce 2004, před dvěma lety v červenci. Na stovku milionů Facebook dosáhl v srpnu 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy