Facebook přijel za studentem, aby nepřišel o miliardy

Jan Kovalík
6. 2. 2012 15:00
Proč vedení Facebooku vysílá delegaci za studentem práv z Vídně Maxem Schremsem?
Foto: Reuters

Dva vysoce postavení představitelé společnosti Facebook v pondělí zamířili do Vídně. Jejich návštěva se netýká nedávného vstupu firmy na burzu, ale výsledek schůzky může cenu největší sociální sítě planety výrazně ovlivnit.

Na ředitele pro politiku Facebooku v Evropě Richarda Allana a jeho kolegu z kalifornského ústředí čeká ve Vídni čtyřiadvacetiletý student práv Max Schrems, napsal deník New York Times. Ten Facebook už dlouho používá, nelíbí se mu ovšem, jak firma jeho data (a data stovek milionů uživatelů) využívá.

Schrems proto od roku 2008 na Facebook podal řadu stížností irskému úřadu po ochranu osobních údajů. Kritizoval v nich mimo jiné sledování polohy uživatelů, tvorbu "stínových" profilů lidí, kteří nejsou uživateli sítě, nebo nevymazávání údajů o uživatelích po určité době, jak firma deklaruje.

Evropa proti Facebooku

Ve stejném roce Schrems zahájil kampaň Evropa versus Facebook, do které se postupem času zapojilo přes 40 tisíc uživatelů, kteří se s obdobnými protesty obrátili na evropskou centrálu Facebooku v Irsku.

V červnu loňského roku Rakušan zformuloval své výhrady na adresu Facebooku do 22 bodů, které opět adresoval irskému regulátorovi.

Ten dal Schremsovi ve většině bodů za pravdu a student práv začal zajímat nejen vedení sociální sítě, ale i evropské zákonodárce, kteří, jak píší New York Times, "označují Schremsovu stížnost za exemplární důvod k úpravě a zpřísnění pravidel pro obchodování na webu".

Evropský náhled na webový byznys se v mnohém liší od amerického a počítá s tím, že občané EU mají mít právo vyvázat sebe a svá osobní data z databází Facebooku.

Facebook tvoří jeho uživatelé

Jsou to ale právě data uživatelů, která tvoří z velké části hodnotu Facebooku.

A firma si to v době, kdy vstupuje na burzu, rozhodně uvědomuje. O choulostivosti situace svědčí i fakt, že za "neposlušným" studentem vyrazilo do Vídně nejvyšší vedení.

Že Facebook nakládá s daty uživatelů v rozporu se zákonem, prokazuje Schrems na vlastním příkladu. Nechal si od Facebooku poslat kopii všech dat, která o něm za dobu užívání sociální sítě nashromáždil.

Student mezi nimi ke svému úžasu našel i údaje, které podle svých slov nikdy neuveřejňoval, nebo data, která sám už dávno smazal.

Bezzubý audit

Na základě těchto poznatků irský regulátor zahájil audit Facebooku a přikázal nápravu v několika oblastech. Podle Schremse ovšem Facebook devadesáti procentům požadavků nevyhověl.

Firma například zveřejnila program, s jehož pomocí mohou uživatelé zjistit, jaká data o nich shromažďuje. Zavázal se také zkrátit dobu, po kterou uchovává data o tom, co uživatelé na síti hledali.

Podle Schremse je ale problémem hlavně fakt, že irský regulátor neuložil Facebooku žádné finanční postihy, ačkoli poukázal na mnoho nepravostí. Společnost proto reagovala pouze sliby, že nedostatky napraví, nikdo to však neověřoval.

"Nikdo se skutečně nedívá do počítačů," řekl Schrems reportérům New York Times. "Regulátor jen dostává vyjádření od různých stran a rozhoduje na základě vakua."

Jasno o ceně bude v květnu

Jak Facebook vyhověl irským regulátorům, by mělo být jasné v červenci, kdy Facebook čeká další audit.

Cena firmy na burze nyní prochází revizí kontrolních orgánů v USA a měla by být jasná v průběhu května. Pak už cenu největší sociální sítě bude utvářet jen nabídka a poptávka.

Je tedy pravděpodobné, že náplní vídeňské schůzky je snaha, aby tvorbu hodnoty Facebooku zbytečně nekomplikovaly nepříjemnosti spojené se soukromím a daty uživatelů.

Tip: O data, která o vás Facebook shromažďuje, můžete zažádat těmito způsoby.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy