Facebook monitoruje konverzace, snaží se lovit pedofily

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 7. 2012 22:16
Vzkazy projíždí speciální software, zaměstnanci čtou pouze ty podezřelé
Foto: Repro Aktuálně.cz

San Francisco - Chatujete rádi na Facebooku? Tak myslete na to, že kromě kamarádů, kterým píšete, ví o vaší konverzaci i "Velký bratr". Máte-li ovšem děti, možná jeho služby oceníte.

Jak totiž provozovatel největší sociální sítě pro agenturu Reuters přiznal, Facebook všechny chaty pomocí speciální technologie sleduje. Cílem je zabránit kriminalitě a hlavně zneužívání nezletilých.

Zároveň ale vedení společnosti zdůrazňuje, že vzkazy nečte žádná fyzická osoba - primárně je projíždí "pouze" software. Ten má být schopen indikovat fráze nebo vulgární slova, která by mohla být známkou nebezpečného chování. Program se přitom zaměřuje především na komunikaci lidí, kteří se spolu nebaví pravidelně.

"Rozhovory, které budou podezřelé, nahlásíme policii," oznámil zástupce Facebooku Joe Sullivan. Ještě než se americká firma uchýlí k tomuto kroku, ale všechny pochybné chaty posuzuje bezpečnostní oddělení společnosti.

První úspěchy

Jak uvádí Reuters, díky novému softwaru byl již chycen a zadržen nejméně jeden pedofil. K tomu došlo 9. března tohoto roku, když si americký třicátník chatoval s třináctiletou školačkou o sexu a plánoval se s ní následující den sejít.

"Nikdy jsme nechtěli vytvářet prostředí, ve kterém budou naši zaměstnanci sledovat soukromé konverzace," zdůraznil mluvčí Facebooku s tím, že "normální" chatování si kromě adresáta a příjemce nikdo další nečte.

Přímo na stránkách Facebooku přitom stojí, že "sociální síť bude informace o uživatelích sdílet s třetími stranami pouze tehdy, bude-li to nezbytné pro to, aby zabránila podvodům nebo jiným ilegálním aktivitám."


 

Právě se děje

Další zprávy