Facebook čelí další stížnosti: Uchová i to, co smažete

Adam Fiala
25. 10. 2011 9:00
Na sdílení svých údajů na sociální síti Facebook jsme si už zvykli jako na samozřejmost. Někteří uživatelé se ale odmítají smířit s tím, jak Facebook s našimi daty nakládá.
Foto: Reuters

Až sto tisíc eur (v přepočtu dva a půl milionu korun) může společnost Facebook zaplatit za to, že si o svých uživatelích ponechávala informace, které měly být smazány. 

Osobní stopa, která zůstane

Rakouský student práv Max Schrems si v červnu vyžádal od společnosti kopii všech svých dat, která má Facebook uložená na serverech. Když mu dorazila CD s vypálenými soubory, nestačil se divit.

Adresáře obsahovaly informace z posledních tří let, které považoval za definitivně smazané ze sociální sítě. Byly mezi nimi odmítnuté žádosti o přátelství, zrušená přátelství, odhlašování ze všech chatů, seznam fotek, ze kterých odebral své jméno, přehled akcí, u kterých potvrdil účast nebo na které nereagoval, a další údaje.

Schrems se obrátil na irský úřad pro ochranu osobních údajů, protože právě v Irsku sídlí facebooková divize starající se o evropské účty. Úřad provedl audit, jehož výsledky by měl zveřejnit během týdne. Stotisícová pokuta za porušení ochrany osobních dat je nejvyšší trest, který může podle irského práva Facebook dostat.

Facebook se brání

Firma se brání, že každý uživatel si může vyžádat svůj osobní archív, ale že údaje, které jsou předmětem sporu, nelze charakterizovat jako ryze osobní. Schrems založil stránku, na které vyzývá uživatele Facebooku, aby si nenechali nic líbit a následovali jeho příkladu.

Nejde o první stížnost uživatelů. Sociální síť, kterou stvořil Mark Zuckerberg, čelí také obvinění, že sbírá data o tom, co uživatel dělá, když opustí internetový profil na Facebooku. Mapuje totiž jak návštěvy jiné stránky, tak spuštěné aplikace.

 

Právě se děje

Další zprávy