EyeToy Kinetic: Combat - hurá do cviček

Lukáš Bašta
21. 1. 2007 0:00
Chcete na sobě zapracovat, ale nechcete trávit hodiny ve fitku mezi udělanými borci? Máme pro vás řešení.
Foto: Hratelně.cz

Combat je druhý ze série cvičebních nástrojů Kinetic, které jsou neprávem opomíjeny. Jde o velmi promyšlený cvičební software pro kamerku EyeToy, díky kterému začnete posilovat a shazovat kila poměrně zábavnou formou ve svém obýváku. V podstatě to funguje tak, že díky kamerce s širokým záběrem (součástí balení je speciální čočka) se vy a vaše tělocvična-obývák ocitnete na obrazovce. Pak jen stačí do rytmu muziky plnit různorodé pokyny a reagovat na počítačem dodané předměty, které musíte ničit nebo jim uhýbat.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Dělám to správně trenére?
Tento díl dotahuje k dokonalosti funkci osobního trenéra a vypracování vlastního cvičebního programu. Trenér, byť animovaný, vám vždy vysvětlí, co se od vás v dané chvíli chce, ukáže vám, jak to máte dělat, a případně vás podpoří pochvalou. Ta obzvlášť potěší, protože ne všechny triky se dají udělat napoprvé. Cvičební harmonogram vám pak pomůže, abyste pohnuli se svojí muskulaturou i váhou. Při vstupu do něj udáte osobní údaje jako hmotnost, výšku, věk atd., podle čehož si pak Kinetic Combat vypočítá jejich ideální hodnoty. Samozřejmě, že můžete fixlovat, ale k čemu by to bylo? Nato si rozvrhnete cvičební lekce do týdenního plánu. Tyto údaje jsou neměnné, takže v jiných dnech a hodinách, než máte zakřížkovány, si prostě nezacvičíte. Posledním krokem pak je jen cvičit a cvičit.

Čtyři zóny, každá jiná
Combat však oproti svému předchůdci přináší zajímavější tělovýchovné vyžití ve čtyřech zónách, kde je každá zaměřená na něco jiného. K dispozici máte bojové umění, kdy údery pěstí a výkopy ničíte poletující předměty - je zde jistá podobnost s létající koulí z Hvězdných válek jenom s tím rozdílem, že nemáte světelný meč a zavázané oči. Pokud se dostanete dál, budete si to moci po vzoru arkádových mlátiček rozdat s nepřítelem, jako je například létající dráček. Úkolem této části je zapracovat na rychlostech reakce a švihu. Ovšem nepočítejte s tím, že by se z vás časem stal Steven Seagal. V tomhle bojová část trochu ztrácí a lepší základy a vysvětlivky taekwondo, karate či kickboxu by přišly vhod (o podřezávání gangsterů kreditní kartou nemluvě).

Foto: Hratelně.cz

Dále je zde zóna posilování, kde vám trenéři ukáží správné provádění posilovacích cviků jako sedy-lehy, kliky apod. Tím si protáhnete a vypěstujete vybrané svaly. Ano, také konečně pochopíte, co jste dělali špatně, když jste cvičili sami doma na koberci. Třetí část je zaměřená na mysl a tělo. Zde principy přejaté z jógy a tai-chi zlepšují dýchání, ohebnost a hlavně jsou zaměřeny na uvolnění organizmu. Toho dosáhnete například pomalým roztahováním údů do různých směrů nebo voděním barevných koulí. Poslední zónou je pak Kardio, které je zaostřené na prokrvení organizmu a správnou práci srdečního svalu. Tady do rytmu hudby uhýbáte padajícím objektům, abyste do dalších, jinak barevných, šťouchali. Každá z těchto disciplín má několik úrovní, přičemž ty mají různé druhy obtížností - rychlostí. Taktéž před nimi následuje důležité procvičení a protažení, abyste si v zápalu boje něco neudělali.

Pozor na porcelán
"Hra" má ovšem stále pár drobných vad. Tou první je, že kamerka je místy trochu necitlivá, a proto nevezme každý váš pohyb (o to více se pak zpotíte). Pokud tedy chcete téměř stoprocentní zážitek, natáhněte za sebe prostěradlo nebo prostě vybílete svoje okolí. Druhou je náročnost na volný prostor, který si v panelákovém bytě standardních rozměrů může dovolit jen málokdo, aniž by přestěhoval většinu nábytku. Dát si pozor na místo kolem sebe je o to důležitější, pokud máte na ráně vzácný porcelánový servis po babičce. Když si myslíte, že si budete během "hraní" dávat pozor, o to víc toho rozbijete. Věřte profíkovi.

Foto: Hratelně.cz

Kinetic Combat by vám záviděl i Chuck Norris, tedy kdyby si ho taky nemohl koupit. Je výtečnou volbou pro všechny, kdo nemají na fitnesscentra tolik času nebo prostě jen nechtějí blbnout v elasťácích mezi naolejovanými borci kdo by také chtěl. Ačkoliv se to někomu nemusí zdát, pro dlouho nedotčené tělo herního žurnalisty (hej, kdo řekl, že jsem tlustý?) stačí pár rychlých úhybů a ran pěstí k tomu, aby začal potit první kapky. Když tedy dodržíte svůj plán, výsledky se brzo dostaví. Nemluvě o tom, že dovádění s Kineticem je celkem zábava, jenom si raději zatáhněte žaluzie, nikdy nevíte, kdo se kouká.

 

Právě se děje

Další zprávy