Exkluzivně s Giacomem, nejlepším českým progamerem

Michal Sztemon
17. 5. 2007 0:00
Co všechno obnáší být nejlepším českým progamerem ve hře Warcraft 3 a dá se tím vůbec uživit?
Foto: Hratelně.cz

Soutěžní hraní počítačových her u nás i ve světě láká stále více mladých lidí, kteří soupeří o statisícové finanční odměny. Co v nabité konkurenci rozhoduje? Talent? Trénink? Máte jedinečnou příležitost přečíst si náš obsáhlý rozhovor s nejlepším českým hráčem Giacomem, kde se dozvíte, jak se dostal až na vrchol domácího kompetitivního hraní a jaké výhody z této pozice plynou.

Ahoj, můžeš se představit čtenářům?
Ahoj. Jmenuju se Michael Hladík, je mi 23 let, jsem z Liberce a "pořád" hraju Warcraft 3, čímž se i docela dobře živím. Dodělávám si u toho dálkově maturitu a zatím mi to tak vyhovuje.

Jaké byly tvé herní začátky, které hry tě zaujaly?
Je to už hodně dávno (asi když mi bylo 12-13 let), co jsem začal hrát první hry na PC, jako Dune 2, Mortal Kombat a hry jim podobné. Později jsem hrál Command and Conquer + Warcraft 2. To byly takové "záchytné" body, které mě uvedly do prostředí strategických her a od té doby mě tento druh her začal víc než dost bavit. Samozřejmě, že jsem hrával i jiné hry, jako Duke Nukem 3D, různá RPG, Quake atd. , ale ty ve mně nezanechalo takový dojem jako strategie.

Proč hraješ zrovna Warcraft 3 a ne něco jiného?
Jak už jsem řekl, strategie mě prostě zaujaly a Warcraft 3 je podle mě momentálně asi nejlepší strategická hra (byla pro mě nejlepší i tenkrát, když jsem s W3 začínal, což je asi 3,5 roku nazpátek). Warcraft 3 je hra, která má velkou a pořád se rozrůstající komunitu a je dobře sponzorována, takže se člověk nenudí a má pořád o co hrát a důvod trénovat.

Foto: Hratelně.cz

Jakých úspěšných výsledků ve své herní kariéře si nejvíce vážíš?
Jedním z mých nejcennějších výsledků je druhé místo na WSVG kvalifikaci v Londýně, díky čemuž jsem se dostal na WSVG finále do New Yorku. Tam byli prakticky jen nejlepší hráči té doby, bohužel se mi ale po určitých problémech moc nezadařilo. Hodně si také cením výsledků na každoročním Dreamhacku, kde se umisťuji "pravidelně" mezi prvníma dvěma hráči.  Předminulý rok jsem to vyhrál a minulý rok jsem skončil druhý. Tohoto turnaje se účastní velice slušní hráči ze Švédska a právě minulý rok tam bylo i několik hráčů z Koreji. No asi bych neměl zapomenout na čtyřnásobný titul Mistra ČR, toho si také dost vážím. Je toho samozřejmě víc, ale tohle jsou asi moje nejcennější výhry.

Na jaká místa světa ses podíval jako hráč a kam by ses rád vrátil?
Jakožto každoroční vítěz kvalifikace World Cyber Games v ČR se vždycky podívám tam, kde se WCG koná.  Byl jsem na WCG zatím třikrát, a to nejdřív v americkém San Francisku, pak v Singapuru a nakonec v italské Monze. Kromě toho jsem jako hráč navštívil Velkou Británii, Španělsko, Švédsko, Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Francii, Belgii a Dánsko. Ze všech míst, kde jsem si zahrál, byl nejlepší Singapur. Je opravdu nádherný se spousty milých lidí a skvělým počasím i v horších ročních obdobích. Ve Francii a USA se mi také líbilo, ale Singapuru se to prostě nevyrovná.

Na kterém turnaji jsi vyhrál nejvíce peněz a kolik to bylo?
Na tohle nechci odpovídat (roční výdělek odhadujeme na 400 000 Kč včetně věcných cen - pozn. redaktora).

Foto: Hratelně.cz

Co hráč potřebuje k tomu, aby z něj mohl být Mistr ČR? Kolik hodin denně musí trénovat?
Určitě je k tomu potřeba talent a pak tvrdý trénink, asi tak jako se vším. Když se připravuju na turnaj, na kterém mi záleží, tak pro mě není problém hrát denně aspoň 8 hodin čistého hraní + koukám a studuju styl ostatních hráčů z různých záznamů. Samozřejmě jsem už dost zkušený hráč a zkušenost je taky plusem.

Jak hodně závisí úspěch na zkušenostech hráče? Může zazářit i nováček?
Nováček může překvapit a zazářit, buďto má dobrý den anebo se na akci dobře připravil a vše mu vyšlo, jak vyjít mělo. Není žádným tajemstvím, že někteří mladí zapálení hráči jsou schopní nahrát denně i 35 her, což může být víc než 10 hodin čistého hraní. To se pak musí někde projevit, třeba právě na turnaji nebo v lize, kde porazí hráče o dost zkušenějšího. Je to taky hodně o psychice, když si člověk věří, hned to jde líp.

Co si myslíš o úrovni českých hráčů, ať už ve Warcraftu anebo v jiných hrách? Může být některý z nich nejlepší na světě?
Teď už ostatní herní scény úplně nesleduji, ale podle mě z momentální české scény na to určitě nikdo nemá, ani já ne. Na to, být tím úplně nejlepším, má opravdu málo lidí a tam už to není jenom o tvrdém tréninku, ale ten člověk musí mít hodně velký talent a ten díky tréninku dobře využít na turnajích.

Foto: Hratelně.cz

Donedávna jsi působil v německém multiklanu Mousesports, jaký je to rozdíl oproti českým týmům?
Momentálně je rozdíl asi takový, že oni platí svým hráčům měsíční výplaty a v ČR není žádný tým, který by byl schopný tohle nabídnout. V minulosti to byl AMD Cyber Team, kde jsem působil a díky tomu i začal brát hraní vážněji než předtím, ale ten už je minulostí a teď o jiném týmu, který by se mu vyrovnal, nevím.

Proč jsi jako svou další "štaci" zvolil švýcarský tým ieS virtual gaming?
Potom, co jsem odešel z mouz, jsem nedostal moc nabídek. Byl jsem totiž v tomto týmu nespokojen a poslední měsíce na trénink úplně kašlal, a to se potom odrazilo na úrovni hry a zájmu ostatních týmů. Nějaké nabídky samozřejmě byly, ale nebyly "vyhovující", takže jsem vzal nabídku, která byla nejlepší a tou byla ta od týmu ieS, kde mám navíc dva dobré kamarády. Momentálně ještě nejsem plně aktivní, ale v nejbližší době už opět budu.

V jiných rozhovorech ses vyjádřil, že letos chceš s hraním skončit. Jaké jsou příčiny a co bys chtěl dělat?
Kdybych si hraním vydělával tolik, co hráči, kteří vyhrávají různá zahraniční mistrovství a končí mezi prvními třemi téměř na všech turnajích, tak bych u toho zůstal ještě na "pár" let, protože takoví lidi si přijdou na milióny ročně. U mě už ani není takový zápal, který jsem pro hru měl, když jsem byl mladší, takže chci tento rok dohrát a věnovat se něčemu jinému. Momentálně nemohu říct, co to přesně bude, protože to ani já sám přesně nevím. Něco v planu mám, ale to si zatím nechám pro sebe. Uvidíme, jestli to vyjde a budu v tom tak dobrý jako ve W3.

Díky za rozhovor, hodně štěstí při hraní i mimo něj.
Není zač. Díky za přání štěstí, budu ho potřebovat.

Článek vyšel ve spolupráci s Progamers.

 

Právě se děje

Další zprávy