Exkluzivně na Dataramě: třikrát týdně Joy of Tech

Jan Kovalík
20. 7. 2011 11:00
Datarama exkluzivně přináší komiks Joy of Tech s českým překladem

Nitrozac a Snaggy jsou přezdívky dvojice technologických nadšenců z kanadského Vancouveru, kteří již jedenáct let vydávají komiks Joy of Tech, který podle jejich slov "hází šlehačkový dort do obličeje technologie". Pravidelnou dávku geek humoru (s českým překladem) si ode dneška mohou exkluzivně vychutnat i čtenáři Dataramy. Na úvod přinášíme rozhovor s "polovinou" dua Brucem Evansem (Snaggy) a doufáme, že si Joy of Tech na Dataramě zamilujete.

Kolik lidí vytváří Joy of Tech?
Jen Nitrozac a já. Ona dělá většinu kreslení, já mám na starost layout, text, a další aspekty tvorby. A oba přicházíme s nápady.

Jak jste se dali dohromady?
Nitrozac a já jsme se potkali na umělecké škole, a od té doby jsme spolu hodně spolupracovali.

Jak byste se českým čtenářům představili?
Nitrozac (jinak známá jako Liza Schmalcel) a Snaggy (Bruce Evans) jsou tvůrci GeekCulture.com, jedné z nejpopulárnějších a nejuznávanějších stránek zaměřených na IT humor, a prosperující online komunity s desítkami tisíc návštěvníků každý den.
Stránka je také domovem humorného webkomiksu Joy of Tech, který vtipně líčí a oslavuje hrdiny a padouchy technologie a popkultury. Nitrozac ilustruje a spoluvytváří text, Snaggy funguje jako spoluautor, je uměleckým ředitelem a hlavním technikem. Jejich tvorba se dočkala zveřejnění v mnoha novinách, časopisech a internetových stránkách, a kopie byly vytištěny na nespočtu tiskáren v kancelářských buňkách a pracovištích po celém světě.

Kde sídlíte?
Sídlíme na ostrově Vancouver v Britské Kolumbii, která leží na západním pobřeží Kanady.

Jak jste začali? Jak jste dokázali upoutat pozornost, a jak bys popsal vaši pozici v současnosti?
Na začátku jsme plánovali vytvořit CD-ROM, v době kdy byly tyto věci populární. Ale internet se rychle stal větším lákadlem, a tak jsme zaměřili své úsilí na web. Pozornost jsme získali staromódním způsobem - publikuj, publikuj, publikuj, a nakonec se tvá tvorba dostane k dostatečnému množství lidí. To bylo před sociálními sítěmi a YouTube, ale naštěstí jsme plynule získávali nové čtenáře jednoho za druhým.

Jak dlouho už vydáváte Joy of Tech?
Publikujeme ho již 11 let.

Foto: GeekCulture

Jak byste popsali váš vztah k technologii?
Vztah otroka k pánovi! Oba trávíme příliš mnoho času u počítače, a poslední dobou, kdykoliv je to možné, se snažíme dostat se od něj co nejdál!

Jaké další umělecké tvorbě se věnujete, mimo Joy of Tech?
Nitrozac hraje na piáno a maluje. Já jsem se dřív zabýval uměleckými instalacemi s hudbou a hologramy, a také psal písně, ale poslední dobou už jen obnovuji svůj Twitter feed.

Měli jste někdy nějaký problém s lidmi a společnostmi, ze kterých si ve svém komiksu děláte legraci?
S firmami, ze kterých si utahujeme, jsme nikdy problémy neměli. Zaměstnanci takových společností, jako je Google, Microsoft a Apple, jsou ve skutečnosti našimi největšími fanoušky. Někdy dostáváme rozhořčené dopisy od fanoušků daných společností, kteří se domnívají, že neférově zesměšňujeme jejich oblíbené megakorporace.

3x týdně Joy of Tech

S komiksem Joy of Tech se na Dataramě budete setkávat pravidelně. Třikrát týdně naleznete nové vydání s originálním textem a českým překladem v sekci Fotogalerie na konci domovské stránky Datarama.

Co víte o České republice?
Většina z toho co vím se týká historie vaší země ve 20. století, Pražské jaro, a smutné události sovětské invaze z roku 1968. Jeden náš kamarád žije v Praze, a miluje ji. A babička mé kolegyně Nitrozac byla Češka!

Chcete něco vzkázat vašim novým českým čtenářům?
Hello! Jsme nadšení, že tu jsme a doufáme, že se vám představení bude líbit! Kdy vás budeme moci navštívit? :-)

Na konec ještě malý dotazník. Jaký je váš názor na WikiLeaks?
WikiLeaks jsou jednou z nejdůležitějších událostí naší doby. Myslím, že Julian Assange je velmi statečný člověk.

RIM, výrobce telefonů BlackBerry?
Vyjadřuji jim upřímnou soustrast - dorazili do budoucnosti, ve které se rychle stávají nedůležitými.

Co Mark Zuckerberg?
Nejstrašidelnější geek současnosti.

George Hotz?
George je velmi zajímavý chlapík, jeho nabourání se do iPhone bylo úžasné, ale doufám, že svou genialitu zaměří na důležitější věci. Jsem zvědavý, čím se bude zabývat během následujících pěti let.

Co si myslíte o Václavu Klausovi?
Zdá se, že vaší zemi vládne výrazná osobnost. Nejsem příliš velký fanoušek jeho názorů na globální oteplování, a kdyby mě navštívil doma, schoval bych všechna pera!

O Cloud computingu?
Cloud je nejlepší inovací na světě do té doby, dokud se nezačne skutečně používat - tehdy se z něj okamžitě stává nejblbější nápad na světě.

Váš názor na Twitter?
Obdivuji schopnost Twitteru globálně šířit informace prostřednictvím formátu, který nutí lidi vměstnat jejich myšlenky do nevelkých balíčků 140 znaků.

Používáte Google+?
Zatím se mi hodně líbí. Nejsme velcí fanoušci Facebooku, hlavně jeho neustálého odbourávání hranic soukromí, takže je skvělé mít alternativu, s jejíž používáním nemám problémy, a která nakonec může obě stránky učinit vstřícnější vůči uživateli.

 

Právě se děje

Další zprávy