Elektronický podpis už využijete i v mobilu a tabletu

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
17. 1. 2013 13:55
Aplikace je zatím v Česku dostupná pro systémy iOS a Android
Foto: Software602

Praha - Uživatelé smartphonů a tabletů v Česku mohou ve svých zařízeních nově používat elektronický podpis. Nabízet jej začala společnost Software602 ve spolupráci s Českou poštou.

Podpis umožňuje aplikace Form Signer. Ta je zdarma a v současné době funguje pro chytré telefony a tablety s operačním systém Apple iOS nebo Android.

Verze pro Windows se teprve chystá.

Službu by mělo být možné stáhnout v prodejnách App Store a Google Play. V případě výrobků od Applu ale software vyžaduje verzi iOS 5.1 a vyšší, u Androidu je nutná nejméně verze 3.0.

Prostřednictvím aplikace lze přímo v mobilu podepisovat dokumenty ve formátu PDF nebo pracovat s chytrými formuláři. Stejně tak je možné autorizovat fotografie pořízené mobilem či souřadnice GPS a opatřit je časovým razítkem.

Nejprve podpis

Každý uživatel si ale potřebuje obstarat elektronický podpis jako takový. Zájemci o něj žádají na České poště a kvůli prvotnímu ověření totožnosti musí navštívit pobočku.

Vydání osobního kvalifikovaného certifikátu k elektronickému podpisu stojí 327 korun na rok. Pokud má zákazník zájem také o časová razítka, díky kterým lze prokázat čas vytvoření dokumentu, zaplatí 700 korun za 350 razítek.


 

Právě se děje

Další zprávy