E3 - Digitální zábava míří do Los Angeles

LP Fish
6. 6. 2011 13:00
Veletrh zábavy E3 v Los Angeles odhalí nové Nintendo Wii a … to je zhruba vše
Foto: Reuters

V úterý se oficiálně otevřou brány největšího veletrhu zábavy na planetě, E3 (Electronic Entertainment Expo) 2011 nechá návštěvníky nahlédnout do výstavní skříně herního průmyslu.

Vývojářské týmy na něj připravují novinky jak z oblasti samotných her (tedy softwaru), tak z oblasti dominujicího trhu s konzolemi (tedy hardwaru). Je však otázka, zda je čím dál, tím více vydělávající herní průmysl schopen generovat každý rok nějaké relevantní novinky a také, jestli to je v jeho (finančním) zájmu.

Nová Wii

Jedinou skutečně novou technologií, která bude na letošním E3 odprezentována, bude nová konzole Wii od Nintenda. Stane se tak ve chvíli, kdy řada velkých vydavatelů zastavila samostatné projekty pro tuto konzoli a i samotné Nintendo se k vývoji vlastních her příliš nemá.

Specifikace nového přístroje Nintenda jsou zahaleny tajemstvím, podle neoficiálních informací se ale výkonem přiblíží konkurenčním konzolím Microsoftu a Sony. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i novou přenosnou konzoli Sony NGP, která bude zřejmě mít dvě kamery a zařízení reagující na pohyb.

Sázka na jistotu

Přesahu zaběhlých a vyzkoušených herních žánrů se návštěvníci zřejmě nedočkají. Většina vydavatelů sází na jistotu a chrlí pokračování úspěšných stříleček a závodních a sportovních simulátorů.

Kampak zmizely adventury, strategie a další žánry počítačových her, které vždy posouvaly hranice a k hraní her přitahovaly širší publikum, než jsou hardcore hráči on-line stříleček? Kam zmizel krásný RPG princip, umožňující hráči o hře přemýšlet i z jiného, než … ehm … zbrojního hlediska?

Jistě, můžete namítnout, že na letošní E3 se očekává třeba resuscitace Lary Croft, či lépe řečeno série Tomb Raider, jejím devátým pokračováním. Nikdo ale zřejmě nepočítá s tím, že by se do hry vrátil adventurní prvek na úkor akčnosti.

Můžeme očekávat marketingový hype okolo pokračování starých titulů, jako je třeba horrorový Resident Evil či Silent Hill (u kterého je zajímavé, že třetí díl vyvíjejí pro Konami čeští vývojáři z Vatra Games), ale co nového to přinese?

Ságy pokračují

Většina ohlašovaných titulů, které navazují na úspěšné střílečky, přinesou novinky v podobě více polygonů a realističtější přístup (rozuměj - k virtuálnímu zabíjení). Co jiného lze čekat od tří nejočekávanějších (a bezkonkurenčně nejoblíbenějších) titulů - Modern Warfare 3, Battlefield 3 a Gears of War 3?

Záchranou hráčů, kteří mají dost válek ve své hlavě, tak asi budou jen pokračování několika závodních titulů, tipem autora pak pokračování velmi staré hry TrackMania Nations.

Poslední ohlášená novinka na letošní E3, o které stojí za to se zmínit, je snaha firmy Activision přetransformovat fanoušky nejpopulárnější střílečky Call of Duty na měsíční předplatitele. Stejně, jako již léta funguje oblíbená on-line hra War of Warcraft.

 

Právě se děje

Další zprávy