E-knihy od Amazonu v Británii předehnaly tištěné tituly

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 8. 2012 10:35
Americké firmě se to na ostrovech povedlo rychleji než v USA
Foto: Amazon.com

Londýn - Elektronické knihy ve Velké Británii vytlačují tištěnou literaturu. Jak americká skupina Amazon oznámila, Britové si od začátku letošního roku pořídili 114 e-knih na sto klasických. Do tohoto čísla přitom Amazon nezahrnul tituly, které lze stáhnout zdarma.

Předehnat jak publikace v tvrdé vazbě, tak na ostrovech populární paperbacky, se tu firmě podařilo za poloviční dobu než ve Spojených státech.

Konkrétní počty prodaných knih, případně výši tržeb Amazon nesdělil, jeho mluvčí pouze doplnila, že více než polovina knih určených pro Kindle se prodává za 3,99 libry (126 Kč) nebo méně. Nejprodávanějším titulem se přitom stalo Padesát odstínů šedé od E. L. Jameseové, kterých si Britové jen v uplynulých čtyřech měsících obstarali okolo dvou milionů kusů.

Kindle je nejpopulárnější

E-knihy stahovali zákazníci především na čtečky Kindle, které společnost uvedla na britský trh před dvěma lety. Číst e-books lze dále na iPadu, na zařízeních BlackBerry, Window Phone a výrobcích, které využívají operační systém Android.

Ve Spojených státech množství prodaných e-knih převýšil celkový počet těch tištěných již v květnu 2011. Jak ovšem BBC připomíná, v USA trvalo čtyři roky, než se tituly určené pro čtečky dostaly do popředí.




 

Právě se děje

Další zprávy