Do Facebooku míří druhý Čech. Jak ho chce změnit?

Karel Toman, Jan Kovalík
2. 2. 2012 8:55
Jak si Facebook vybírá zaměstnance a jak jim pomáhá se stěhováním do USA? A co by chtěl Stanislav Basovník na Facebooku změnit?
Foto: Ludvík Hradilek

Stanislav Basovník rád řeší hlavolamy a jeho programátorskou vášní je umělá inteligence a strojové učení. V řešení různých algoritmů se pravidelně utkává s ostatními v rámci soutěže TopCoder.

Právě soutěživostí a zručností s kódem si vysvětluje, proč dostal pracovní nabídku od jedné z nejlépe platících firem současného IT světa.

Přibližně za měsíc odletí do USA, kde začne pracovat jako vývojář (software engineer) ve firmě Facebook. Po Jakubu Vránovi je druhým českým programátorem, který se bude podílet na rozvoji největší sociální sítě světa.

Datarama: Čím musí být český programátor výjimečný, aby dostal nabídku od firmy jako je Facebook?

Stanislav Basovník: Našli si mě sami přes můj profil na síti LinkedIn. První krok byl tedy jednoduchý. Říkali, že by pro mě mohlo být zajímavé zkusit si pohovor, při kterém se řeší zajímavé úlohy. Proč ne, pomyslel jsem si, zkusím to a poznám pár lidí z Facebooku. Nečekal jsem, že by z toho mohlo něco být.

Jak dlouho pohovory trvaly?

Celkem asi tři měsíce. Nejprve to byly tři pohovory přes Skype a pak mi Facebook zaplatil týdenní zájezd do Kalifornie, kde probíhal poslední osobní pohovor. Celý koloběh byl pak ukončen nabídkou práce.

Co byste doporučil zdejším programátorům se zájmem o práci v Silicon Valley?

Určitě o sobě dát vědět. Jak na sociálních sítích, tak na soukromém webu. To je myslím velmi důležité, tyto firmy hledají stále nové lidi. Samy kontaktují univerzity, sledují programátorské soutěže, zkrátka všechna místa, kde mohou narazit na schopné IT specialisty.

Řekli vám, co je zaujalo na vašem profilu?

Ano, říkali, že je zaujala má účast v on-line soutěži TopCoder, která je zaměřená na různá programátorská řešení a hádanky. Při pohovoru mi řekli, že pokud mám rád výzvy, měl bych vyzkoušet práci pro Facebook.

Z čeho vás zkoušeli během úvodních kol?

Byly to nepříliš náročné úlohy, které se dají popsat několika větami, ale šlo tam o to, vymyslet nějaký trik nebo nezvyklý způsob, něco překvapivého, jak úlohu elegantně vyřešit, aby to zároveň bylo jednoduché k pochopení. Takové hádanky mám nejraději.

Už víte, čemu konkrétně se budete ve Facebooku věnovat?

Zatím ne. Facebook má na webu spousty různých pozic, ale vlastně každý programátor, který do Facebooku nastoupí, je nejdřív tzv. software engineer generalist, tedy vývojář bez speciálního zaměření.

Je pravda, že si po nějaké době budete moci sám vybrat, čemu se v rámci firmy chcete věnovat?

Ano. Každý nováček se postupně seznamuje s prací jednotlivých týmů a tématy, která řeší. Po absolvování této doby, které se říká BootCamp, se pak rozhodne, kterému týmu by mohl být největším přínosem. Vybírají talentované lidi a chtějí, aby je práce bavila. Čím déle ve firmě jste, tím větší vliv na dění uvnitř byste měl mít. Ale je možné i v průběhu práce týmy měnit.

Jak je práce ve Facebooku organizovaná? Jak velké jsou týmy?

Týmy jsou malé, třeba pěti nebo desetičlenné. Každý se věnuje konkrétní jednotlivosti v rámci Facebooku, například chatu, tlačítku Like nebo Zprávám. Facebook není v porovnáním třeba s Googlem nebo Microsoftem tak velká firma. V centrále v Palo Altu pracují zhruba dva tisíce lidí, z toho polovina jsou programátoři.

Jste zvyklý na takový způsob práce?

Vyhovuje mi to a na podobný způsob jsem zvyklý. Myslím, že je lepší, když v malém týmu máte přehled, kdo na čem přesně pracuje.

Platí stále, že Facebook hodně čerpá z hackatonů v rámci firmy?

Ano, na hackatony se těším. Ve Facebooku mají tradici a vymyslelo se během nich spousta funkcí, které pak byly integrovány do Facebooku. Myslím, že se tím dá přijít na netušené věci. A také při nich intenzivně pracujete s lidmi z jiných týmů, od kterých se můžete hodně naučit.

Jak byste takový firemní hackaton popsal?

Většinou probíhají v noci nebo během víkendu. Sestaví se týmy programátorů, které se pokusí naprogramovat nějakou novou funkci nebo aplikaci, o které se třeba už dřív bavili. Je to intenzivní, ničím nerušená kolektivní práce.

Jste uživatelem Facebooku? Máte už představu, co byste na něm změnil?

Ano, používám ho. Ve Facebooku je dnes integrována spousta funkcí, na kterých by se dalo leccos zlepšit. Napadá mě třeba chat.

Jak se podle vás Facebook do budoucna změní?

Myslím, že sociální sítě se stanou více součástí pracovní činnosti. Už dnes, když potřebuji s někým komunikovat, reaguje obvykle rychleji ze sociální sítě, než po e-mailu.

O ochraně soukromí a bezpečnosti Facebooku se napsalo už mnohé. Jak se na Facebooku chováte vy?

Je pravda, že Facebook na začátku řešil problémy s bezpečností a zachováním soukromí uživatelů, ale myslím si, že to souviselo víc s rychlým růstem sítě, než s nějakým záměrem škodit. Dnes je situace jiná. Já osobně jsem on-line spíše opatrnější. Využívám Facebook víc pro komunikaci, než na sdílení.

Sdílíte myšlenku otce zakladatele Marka Zuckerberga, který tvrdí, že soukromí na internetu postupem času ustoupí do pozadí, nebo myslíte, že možnost zachování anonymity je na webu důležitá?

Anonymita na internetu neexistuje. Je to staré téma, o kterém se teď jen víc mluví. Ale váš internetový provider má možnost monitorovat veškerý váš provoz.

Ale ze zákona tyto informace nesmí nikomu říct. Měl jsem na mysli dobrovolné odhalování soukromí, které se děje na sociálních sítích.

To si musí každý rozmyslet sám. Sociální sítě mohou sloužit pro dobré účely, ale přirozeně se dají i zneužít.

Jaký je váš názor na dohodu ACTA, kterou Česko minulý týden podepsalo?

Připadá mi důležité sjednotit globálně pravidla pro to, co je možné z internetu stahovat, a kdo za to nese odpovědnost. Určitě si ale nemyslím, že je vhodné kontrolovat na hranicích iPody a laptopy cestujících. Takhle daleko by to dojít nemělo.

Máte už představu, čemu byste se chtěl v rámci Facebooku věnovat?

Chtěl bych využít svoje zkušenosti s umělou inteligencí a strojovým učením, algoritmy pro zpracování dat. Jsem přesvědčen, že počítače mají potenciál chovat se inteligentně. Jde jen o to dodat jim správný algoritmus. Ve Facebooku je pro tyhle postupy určitě prostor.

V jakých situacích byste tyto metody rád aplikoval?

Některé už fungují. Například spam filter, řazení výsledků ve vyhledávání nebo nabízení vhodných přátel. Konkrétní funkci si vyberu na místě, ale už teď si myslím, že by bylo zajímavé podívat se na třídění výsledků hledání, nebo nabízení nejrelevantnější reklamy. Když už tam reklama musí být, tak ať není otravná, ale dá se využít.

Můžete říct, jak je finančně výhodné pracovat pro Facebook ve srovnání s obdobnou prací tady u nás?

Nemám zatím tušení, kolik bude stát živobytí v Kalifornii, ale jak jsem se zajímal o nástupní platy IT firem v Silicon Valley, tak Facebook mezi nimi patří k těm nejlépe platícím. Navíc v Kalifornii jsou platy obecně vyšší než ve zbytku USA.

Dostanete i zaměstnanecké akcie, když tento týden Facebook vstoupí na burzu?

Ano. Zaměstnanci už mají dopředu rezervované akcie, jejichž hodnota bude jasná po vstupu na burzu.

Pomáhá vám Facebook i s přesídlením do USA?

Ano, za pomoci právníka mi firma zařídila pracovní víza. Byt si budu hledat a platit sám, ale se vším ostatním pomohl Facebook. Zaplatí mi zpáteční letenku na týden, abych si našel byt. Hradí i firmu, která mně z Česka přestěhuje do Kalifornie. A nakonec ještě dostanu zaplacenou letenku pro finální přesun.

Kontrakt s Facebookem máte na dobu neurčitou?

Smlouva je na dobu neurčitou, ale je v ní zakotveno, že ji mohou vypovědět obě strany, a to prakticky bez důvodu. Pro Čechy je to neobvyklé, je to něco jako permanentní zkušební lhůta, ale v USA je to běžné.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy