Digitální sledování filmů přes cloud umožní Ultraviolet

Adam Fiala
24. 11. 2011 10:09
Čekali jste na nějaký jednoduchý způsob, jak sledovat zakoupený film na kterémkoli přístroji? Ultraviolet je možná budoucnost digitální distribuce
Logo digitální distribuce filmů
Logo digitální distribuce filmů | Foto: DECE

Na světě je nový způsob sledování filmů oficiální cestou. Velká hollywoodská studia jako Warner Bros., 20th Century Fox a Universal spolu s dalšími firmami jednotně odstartovala na americkém trhu novou digitální distribuční cestu. Pod názvem Ultraviolet se skrývá konkurence virtuálním obchodům s filmy jako iTunes nebo Flixter. První dva tituly, které jsou přes službu Ultraviolet nabízeny, poutají pozornost -  druhá část Harryho Potter a relikvií smrti a Šéfové na zabití.

Přehrát si film na tabletu i smartphonu

Podstata projektu Ultraviolet stojí na myšlence sdílení filmu pro všechna možná technologická zařízení. Pracuje se zároveň s širokou škálou možností. Na výběr je čistě internetová koupě. Nicméně i člověk, který si koupí fyzický nosič, s kopií filmu zároveň obdrží speciální číselný kód. Tím získá přístup k filmu na jakémkoliv zařízení - počítač, tablet nebo chytrý telefon. Film si pak může stáhnout nebo sledovat prostřednictvím streamu. Vše se přitom děje zásluhou technologie cloudu a film je tak možné pustit kdykoli a kdekoli. Cílem je alespoň trochu omezit pirátství a také ubrat iTunes podíl na trhu.

Příští rok ve Velké Británii a dalších zemích

Diskutuje se už o možnosti zneužití služby, protože ten, kdo si koupí DVD nebo Blu-ray, může kód k videu na Ultraviolet nabídnout na internetovém prodeji, aby si sám snížil výdaje. Vedle Applu, který spoléhá na iTunes, se projektu neúčastní i studio Disney. V Anglii by měla být služba spuštěna v roce 2012 a následovat by měl i zbytek Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy