Devět z deseti uživatelů webu nezná zkratku Ctrl + F

LP Fish
22. 8. 2011 16:00
Daniel M. Russel zkoumá elektronickou gramotnost v oblasti vyhledávání. Podle něj mají technologické sítě obrovský vliv i na netechnologické oblasti
Foto: Reuters

Daniel M. Russel je muž posedlý hledáním. Vystudovaný antropolog pracuje pro společnost Google na kvalitativním výzkumu zaměřeném na to, jak lidé používají technologické nástroje k prohloubení své inteligence.

Mimo jiné se tedy zabývá vlivem komplexních sítí na netechnologické oblasti světa. A experimentuje i na svém blogu.

Hádej, co to je

Najdete tam například fotografie věcí, které Russel potká cestou do práce nebo uvidí na večírku u přítele. Ty potom podrobí výzkumu prostřednictvím vyhledavačů a kromě zajímavého zážitku pro Daniela je jeho blog i sbírkou obskurních předmětů z různých oblastí spolu s jejich identifikací a stručným příběhem.

Zároveň však na něm zveřejňuje i zajímavá fakta ohledně svého primárního výzkumu. A používá ho i k získávání témat. "Jedna z klíčových otázek mého výzkumu je - jaké jsou oblasti, ve kterých se těžko hledá? Těžká jsou lékařská témata, zejména ta, která zahrnují dlouhodobou péči a správu.

Víme, že je těžké pomocí vyhledávání sestavit cestovní plán (zejména je těžká koordinace objednání letenek, hotelů a setkání s přáteli. Jsem ale zvědavý, co vy sami považujete za těžké najít na internetu," píše například Daniel M. Russel v jednom svém srpnovém blogu.

Ctrl + F nikdo nezná

Oblast, kterou Daniel M. Russel zkoumá, se nazývá elektronická gramotnost a v dnešním světě znamená především úsporu času. Tuto moderní schopnost mohou uživatelé Googlu trénovat například pomocí "hádankové stránky" Google a Day. Zde pomocí nápovědy trénují možnosti co nejefektivnějšího vyhledávání prostřednictvím vyhledávače. Stránku připravuje Google ve spolupráci s New York Times.

Podle serveru Atlantic patří k nejzajímavějšímu zjištění v souvislosti s Russelovým výzkumem fakt, že většina Američanů vůbec nepoužívá klávesovou zkratku Ctrl + F k prohledávání webových stránek a dokumentů, a tráví na nich tak zbytečně dlouhou dobu "manuálním vyhledáváním" pojmu, o který jim jde. "90 % Američanů na internetu vůbec neví, že tahle klávesová funkce existuje. Vycházím ze vzorku mnoha tisíců uživatelů," řekl Russel Atlanticu. Když jim Russel funkci vysvětlí, většina prý reaguje zvoláním: "Nemůžu uvěřit, že jsem promarnil tolik času!"

 

Právě se děje

Další zprávy