Datové úložiště typu cloud nabídne i Google

Adam Fiala
16. 2. 2012 7:55
Populární Dropbox by se měl začít bát. Microsoft nabízí SkyDrive a Google chystá svůj Drive

Technologie vzdáleného úložiště dat pro osobní potřebu je čím dál častější, takže stojí za to si slovo „cloud" zapamatovat. Zvýšená potřeba takové služby souvisí s růstem počtu přenosných přístrojů.

Pryč jsou doby, kdy každý operoval s jedním či dvěma počítači. Smartphone, tablet, notebook, stolní počítač doma a v práci - přístrojů přibývá a velké společnosti se trendu přizpůsobují. Google by měl v nejbližších měsících spustit svůj cloud Google Drive.

Každá velká firma chce mít svůj cloud

Díky základní bezplatné službě si na cloud Googlu bude moct uživatel nahrát své dokumenty, obrázky či videa. Dostane se k nim odkudkoli a může je snadno sdílet. Apple má svůj iCloud, Microsoft se pokouší popularizovat SkyDrive a zatím nejrozšířenější Dropbox nabízí bez poplatků 2 GB místa. Pro Google bude také nejdůležitější veřejnosti přístupná verze, ale nabídne i zpoplatněnou variantu pro ty, kteří potřebují velký objem.

Google Docs, Picasa, YouTube a jiné

Výhodou Googlu je také množství přidružených aktivit, které při spouštění Drivu jednoduše využije. Do karet mu hraje sociální síť Google+, kterou už tak prosazuje přes GMail, takže by bylo zvláštní, kdyby Google Drive zůstal stranou. Vlastnictví YouTube může zužitkovat v kategorii videa, Picasa u obrázků a Google Docs už nyní umožňuje ukládat dokumenty v internetu. Na podzim spustil službu Google Music, která taktéž disponuje funkcí zálohy kompletní digitální knihovny s hudbou.

Teď už jen, aby se mezi sebou jednotlivé cloudy Drive nezaměňovaly - Google Drive, SkyDrive, Amazon Cloud Drive. A hlavně neplést s filmem Drive.

 

Právě se děje

Další zprávy