Další zjištění: Aplikace v mobilech můžou krást fotky

LP Fish
5. 3. 2012 15:00
Operační systémy od Applu i od Googlu dávají aplikacím možnost bez vědomí uživatele prohlížet i stahovat fotografie z jejich telefonu.
Foto: Aktuálně.cz

A máme tu další skandál, který se týká přístupu aplikací v mobilních telefonech k našim datům.

Deník New York Times upozornil na to, že aplikace pro smartphony na systému iOS firmy Apple i na platformě Android konkurenčního Google mohou získat přístup k fotografiím uživatelů a kopírovat je, aniž to majitelé tuší.

Jde o prozatím teoretický problém, protože novináři neobjevili žádnou konkrétní aplikaci, která by tuto "díru" zneužívala.

Americký senátor za Demokratickou stranu Charles Schumer nicméně vyzval Federální obchodní komisi, aby záležitost vyšetřila.

Fotografie lze bez vědomí uživatele sdílet na internetu

Na systému iOS od Applu získává aplikace přístup ke snímkům v okamžiku, kdy jí uživatel povolí využívání dat o poloze telefonu. U telefonů na platformě Android aplikacím stačí povolení přístupu k internetu.

"Můžeme potvrdit, že aplikace nepotřebují žádné zvláštní povolení k tomu, aby mohly prohlížet fotografie," komentoval problém Kevin Mahaffey, technologický ředitel společnosti Lookout, která pro Android vyrábí bezpečnostní software. "Zjistili jsme to na všech zařízeních, která jsme testovali."

Ředitel firmy Loupe - pracující také na platformě Android - Ralph Gootee dokonce pro New York Times vytvořil zkušební aplikaci, která se tvářila jako stopky a požádala uživatele o přístup na internet.

Když dostala povolení, rozběhla svou skrytou funkci, stáhla bez vědomí uživatele z telefonu nejnovější snímek a umístila ho na veřejně přístupnou stránku na sdílení fotografií. "Fotografie patří k nejintimnějším záležitostem," upozorňuje Gootee. "Jsem tím dost šokovaný."

Podle Googlu za to může příliš rychlý vývoj

Zatímco Apple se k problému nevyjádřil, mluvčí Googlu nedostatečné omezení v přístupu k fotografiím přiznal. Podle něj jde o pozůstatek ze prvních verzí Androidu, které odlišně pracovaly s ukládáním dat.

"Použili jsme tehdy podobný postup, který známe z platforem jako jsou Windows a Mac OS," vysvětlil mluvčí v e-mailu pro New York Times.

"Telefon tehdy ukládal fotografie na SD kartu, kterou mohl uživatel z přístroje vyjmout a vložit ji do počítače, kde je potom prohlížel nebo zpracovával. Dnes se telefony a tablety spoléhají více na vestavěnou paměť, a proto zvažujeme, že do aplikací přidáme nutnost povolení přístupu k fotografiím."

Senátor chce prosadit zpřísnění podmínek pro výrobce

Senátor Schumer pro agenturu Reuters řekl, že byl informací o přístupu aplikací k fotografiím zcela konsternován.

Nedávno také vyšlo najevo, že některé aplikace mohou z telefonů kopírovat na své servery adresáře včetně telefonních čísel a e-mailů.

"Toto využití daleko přesahuje všechno, co rozumný uživatel vidí v tom, když povolí aplikaci přístup na internet," napsal Schumer Federální obchodní komisi.

Požaduje, aby výrobci chytrých telefonů "...přijali taková bezpečnostní opatření, aby aplikace třetích stran nemohly narušovat soukromí uživatelům tím, že kradou data nebo fotky, které se vědomě nerozhodl sdílet."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy