Další revoluce na spadnutí: Mobily s ohebnou obrazovkou

LP Fish
8. 3. 2012 13:45
Firma Samsung chystá možná už letos revoluci v designu chytrých telefonů a tabletů. Chystá se masivně používat tenké a ohebné plastické displeje.
Technologie ohebných obrazovek pro smartphone i tablet. Zdroj: YouTechUniverse.com
Technologie ohebných obrazovek pro smartphone i tablet. Zdroj: YouTechUniverse.com | Foto: Aktuálně.cz

Samsung začne podle všeho ještě letos do svých nových produktů nasazovat ohebné a průhledné displeje.

Ty by měly změnit podobu mobilních zařízení i způsob, jakým je používáme, předpovídají podle magazínu Forbes analytici firmy Nomura Group.

Obrazovky vyrobené z tenkých vrstev plastické hmoty Samsung poprvé představil už v roce 2010. Do telefonů je podle analytiků začne montovat zřejmě už v druhé polovině letošního roku.

Tenčí, lehčí, ohebné

Nová technologie, která místo skla používá speciální plasty, umožní vyrábět chytré telefony a tablety s obrazovkami bez okrajů, kterými byly dosud displeje zarámovány. Display se bude obtáčet kolem hrany přístroje a bude pokračovat i na jeho bocích.

Dalším krokem by mohly být "zavírací" telefony vybavené displayem, který se bude zcela ohýbat. Takové přístroje ale podle analytiků nemáme čekat dříve než v roce 2013.

Nové obrazovky by každopádně měly být mnohem odolnější proti poškození a sníží se i jejich tloušťka a hmotnost. Podle prognózy Nomury by tablety Samsungu s těmito displayi mohly být být až o 30 % lehčí než ty stávající.

Applu v patách

Samsung tak podle Richarda Windsora z Nomura Group začíná pořádně šlapat na paty firmě Apple, která podle něj v poslední době v hardwarovém závodu "poněkud zaostává".

Samsung pro Apple vyrábí displeje do iPhonů, ale jinak s ním nesmiřitelně bojuje na poli chytrých telefonů a tabletů.

Ohebný displej a skládací obrazovka tak mohou být silné zbraně, které by ve spojení s platformou Android mohlo na poli tabletů Applu situaci velmi zkomplikovat. Podle Nomury ovládá Samsung 85 % trhu s AMOLED dipleji, 15 % patří LG Display.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy