Další pokerové varianty 2.

Petr Smrž
16. 10. 2007 0:00
Dnes si vysvětlíme, jak se hraje Omaha.

Varianta Omaha je hra odvozená z Texas Hold'em. Jediný rozdíl spočívá v tom, že v Omaze jsou každému hráči rozdány čtyři karty. Výsledná kombinace musí být složena ze dvou vlastních karet a tří karet společných.

Další průběh hry je totožný jako při Texas Hold'em: Kotouč na stole určuje rozdávajícího. Hráč vedle rozdávajícího po směru hodinových ručiček platí Small Blind, obvykle polovinu malé sázky (např. $1 by byl polovinou malé sázky u stolu $2/$4). Následující hráč platí Big Blind, který je ekvivalentem malé sázky (v uvažovaném případě $2). Poté dostane každý hráč rozdány čtyři vlastní karty, které vidí pouze on.

Po dokončení počátečních sázek jsou rozdány tři společné karty, které jsou umístěny obrázkem vzhůru doprostřed hracího stolu (toto kolo se nazývá flop). Pokračuje se dalším kolem sázek a poté je rozdána čtvrtá společná karta (turn). Znovu se sází a následně je rozdána poslední společná karta (river). Každý hráč, který ještě zůstal ve hře, nyní absolvuje poslední sázkové kolo. Nakonec dochází k porovnání herních kombinací jednotlivých hráčů. Každému se započítává nejvyšší možná kombinace 5 karet, která se musí skládat ze 2 karet vlastních a 3 karet společných.

Hodně hraná je také varianta pokeru Omaha high/low. Jestli je něco na této hře zajímavé, tak především to, že se často hraje o dost vysoké částky. Proto je také velice oblíbená mezi pokerovými profesionály.

Vše se hraje stejným způsobem jako Omaha, ale s jednou výjimkou. Bank může, kromě hráče s nejvyšší kombinací karet, získat rovněž hráč s nejnižší kombinací. To znamená, že vlastně ve stejnou dobu hrajete dvě hry. Pro hru, která je klasifikována jako nízká nesmíte mít vyšší kartu než 8 a hráč s nejnižšími kartami získává část banku. Například kombinace karet A, 3, 4, 5, 6 porazí kombinaci A, 2, 4, 5, 7. Průběh hry je pak také totožný a je popsaný výše na její závěr:

Na konci dochází k porovnání herních kombinací jednotlivých hráčů. Jak pro nejvyšší, tak pro nejnižší kombinaci je třeba použít vždy dvě vlastní a tři společné karty. Při tom můžete pro váš nízký a vysoký list použít libovolnou kombinaci ze dvou vašich rozdaných karet. Můžete vzít jednu nebo dvě z vašich karet jak pro vysokou tak i pro nízkou kombinaci karet, nebo použijete dvě karty pro vysoký list a zbylé dvě pro nízký list to záleží zcela na vás.

Když máte v ruce například A-J-10-3 a společné karty jsou A-A-7-6-4, je váš nejlepší vysoký list A-J+A-A-7 (trojice), a váš nejlepší nízký list A-3+7-6-4. Eso můžete využít pro obě kombinace. V případě, že některý z hráčů předloží platný nízký list (nemá vyšší kartu než 8) získává polovinu banku. Pokud ve hře žádný platný nízký list není, vyhrává nejlepší vysoký list celý bank. Při hře Omaha Hi/Lo je důležitá snaha o získání celého banku. Existují dvě možnosti: buď vyhrajete vysokou i nízkou část, nebo sestavíte nejlepší vysoký list a doufáte, že nikdo nebude mít nejlepší nízký list.

 

Právě se děje

Další zprávy