Čtenáři novin na iPadu si pamatují méně

LP Fish
27. 5. 2011 12:30
Čtenáři novin na tabletech a chytrých telefonech si pamatují méně informací, než vyznavači papíru. Na druhou stranu majitelé těchto zařízení začínají číst více
Foto: Thinkstock

Podle výzkumu francouzské společnosti Miratech je mezi čtením stejného obsahu z papírových novin a na iPadu poměrně zásadní rozdíl. Zatímco při čtení klasického formátu si na požadovaný článek vzpomnělo 90% čtenářů, u digitálního iPadu to bylo už jen 70%.

Společnost použila k výzkumu reprezentativního vzorku čtenářů technologii, sledující pohyb očí, díky které zjistila, že délka čtení jednoho článku je sice u obou médií přibližně stejná, ale pozornost a soustředěnost digitálních čtenářů je o mnoho menší než u těch, kteří dávají přednost klasické formě.

Čteme víc

Zatímco čtenáři papírových novin tak tráví s novinami o něco více času, čtenáři na iPadu častěji přeskakují články. Díky tomu jsou klasičtí čtenáři schopni zapamatovat si více informací, než čtenáři digitální.

Je však nutno podotknout, že digitální čtení má na čtení jako takové i pozitivní vliv. Podle jiné studie od americké společnosti iModerate Research Technologies čtenáři, kteří preferují četbu na tabletech a chytrých telefonech, nejen že čtou víc než dřív (66%), ale také čtou víc klasických knih (46%).

 

Právě se děje

Další zprávy