Čtečky nemají budoucnost, DRM ji má, říká šéf Euromedia

Jan Kovalík
13. 12. 2011 9:00
Ředitel největšího českého nakladatelství Euromedia Andreas Kaulfuss nevěří v budoucnost černobílých čteček, ale věří v nutnost DRM. Tablet Wooky je podle něj mezikrok k tomu, aby dobyl český trh s e-knihami.
Foto: Jovan Dezort

Andreas Kaulfuss řídí největší knižní nakladatelství na českém trhu. Euromedia od letošního roku nabízí v rámci systému Wooky svým zákazníkům také elektronické knihy.

Podle svých slov se na malém českém trhu snaží napodobit obchodní model Amazonu, který ve světě trhu s e-knihami dominuje. Je zastáncem ochrany proti kopírování a zdejším čtenářům nabízí ke čtení tablet s aktivní barevnou obrazovkou, na které sám vydrží číst jen půl hodiny.

Tip: Vyhrajte v soutěži Dataramy životopis Steva Jobse v češtině!

Proč nevěří elektronickému inkoustu a proč naopak věří, že Wooky se podaří napodobit úspěch Amazonu? Kolik už prodal elektronických knih? A proč mu nevadí, že Wooky je firma s akciemi na doručitele?

Datarama: V jakém stavu se podle vás nachází zdejší trh s elektronickými knihami?

Andreas Kaulfuss: Nejvyspělejší trh je Severní Amerika, a to díky Amazonu, kterému se podařilo své zákazníky naučit číst elektronické knížky. Podobně Amazon mění knižní trhy jinde po světě, například v Německu. Západní Evropa je tak v polovině vývoje amerického. Tady v Česku se o trhu zatím ani mluvit nedá, tady je úplně v plenkách.

Má pro vás cenu ten trh v Česku budovat?

Když bude mít zákazník zájem o e-knihy, sežene si je. Proto je v Česku nejrozšířenější čtečka Kindle, i když neexistuje český Amazon. Lidem, kteří umí jazyky nebo cestují, vyhovuje. Takže nějaký zájem tady je. Pokud ale chceme nabídnout e-knihy čtenářům českých knih, musíme vytvořit předpoklady.

A ty jsou?

První je, že mám co číst. Druhý, že jim můžu nabídnout čtečky a nákup zboží formou, kterou akceptuje masový trh. Takovým produktem je Kindle. My se o to snažíme s čtečkou Wooky.

A vy jste přesvědčen, že Wooky je tím produktem, který v Česku zafunguje jako Kindle ve světě?

Ano. Snažili jsme se, aby tablet splnil dvě věci. Aby na něm běžel náš proprietální systém Wooky a aby měl čtenář vše v jednom systému. Nemusel se připojovat k počítači přes USB, prostě aby to bylo komfortní. Přitom aby byl multifunkční a čtenář na něm mohl číst i časopisy a sledovat filmy, fotky a hrát hry - proto má barevnou obrazovku. A samozřejmě aby mohl číst knížky.

Čtenáři chtějí barvu

Vy sám jste uživatelem iPadu. Jak dlouho vydržíte na iPadu číst knihu?

Tak půl hodiny.

Není to málo?

Asi ano.

A je tedy dobrý nápad vydávat čtečku s aktivní barevnou obrazovkou?

No tak pro tuto chvíli ano. My jsme chtěli e-inkovou čtečku, ale to se nám nepodařilo. Doufejme, že se nám to povede příští rok. Na druhou stranu, myslíte, že čtenáři chtějí jen e-inkovou černobílou čtečku?

No evidentně si to myslí Amazon, který e-inkovou čtečkou dobyl svět.

Amazon nyní vydal Kindle Fire, který je barevný, a přišel s ním proto, že jeho největší konkurencí je iPad, který je taky barevný. Proto Amazon přišel s multifunkční alternativou.

Několik stovek knih

Jaké pro vás váš uzavřený proprietální systém Wooky představuje výhody?

Hlavně to, že máte vše pohromadě a na jednom místě - v zařízení můžete nakupovat i číst. A pro mě jako nakladatele je důležité, že Wooky garantuje ochranu proti kopírování.

V dubnu jste ohlásil, že v červnu nabídnete e-knihy a e-inkovou čtečku, namísto ní jsme se v prosinci dočkali tabletu. Proč?

Za celou tu dobu se nám nepodařilo najít e-inkovou čtečku, která by byla kompatibilní se systémem Wooky. I to, že máme dnes tablet, je malý zázrak.

Kolik elektronických knih jste jako Euromedia prodali od spuštění vašeho obchodu ebux.cz?

Několik stovek kusů. Uvidíme ještě, jak se ta čísla promění vánočními nákupy.

Počítali jste s tak malým číslem, nebo jste měli optimističtější odhady?

Nepočítali jsme s ničím. Jsme na začátku a já jsem rád, že jsme vytvořili dva základní pilíře, které vidím jako podmínku rozšíření e-knih v masovém měřítku. Ty pilíře jsou systém Wooky a hardware, na kterém můžete číst - tablet Wooky. Masový trh spočívá v jednoduchém a levném řešení, které bude mít každý v kapse a bude z něj číst v tramvaji.

E-ink nemá budoucnost

A podle vás je Wooky tablet to zařízení?

Asi ne. Toto je jeden z prvních modelů, který se bude prodávat. Je to mezikrok. Počkejte na naší e-inkovou čtečku.

Tedy jakýsi český Kindle?

Ano. Ale já jsem přesvědčen, že e-ink nemá budoucnost.

Proč?

Protože obyčejný čtenář bude chtít mít přístroj, který dokáže fotit, přehrávat filmy a vše možné. Pochopte, bavíme se o masovém trhu.

Proč je pro vás tolik důležité DRM (ochrana proti kopírování), které je snadno odstranitelné a, jak se ukázalo v případě hudby, dost komplikuje používání zakoupeného obsahu?

Tak proč podle vás tak skvěle funguje iTunes? Nebo Amazon? Lidé si na to zvykli a akceptují to.

A co říkáte na argument s hudbou?

Hudba je na tom o něco hůř. Jako literární nakladatel řeším stejný problém jako hudební vydavatel. Naši zákazníci se rozhodli nekupovat, ale stahovat. Hudba je na tom hůř, protože zákazníci hudebních nakladatelů jsou mladší a technicky zdatnější.

Wooky na doručitele

Kdo vlastní firmu Wooky, a.s.?

Pan Lukáš Novák.

A jak to víte, když akcie této firmy jsou na doručitele?

Já vedu jednání s panem Novákem, máme spolu kooperační smlouvu, tak z toho vycházím.

Když vám tedy řeknu, že Wooky patří mně, budete se mnou jednat?

Když mi ukážete akcie, tak ano.

Wooky o svém majiteli

Náš článek vybudil po zveřejnění k reakci výrobce zařízení Wooky, redakce proto pro přesnost uvádí jeho oficiální stanovisko: "Lukáš Novák je majoritní vlastník společnosti Wooky. Jiné informace bych nazvala za matoucí a zavádějící." (Linda Bilal, PR spol. Wooky)

Viděl jste akcie Wooky, a.s.?

Ne.

Vašemu německému majiteli nevadí, že podnikáte s firmami, o kterých nemáte tušení, komu patří?

Proč by mu to vadilo?

Protože Česká republika je proslavená systémem akcií na majitele a důvod je zřejmý - korupce.

Naše obchodní vztahy jsou korektní. Proč bych řešil strukturu majitelů Wooky?

Předpokládám, že vás zajímá, s kým podnikáte.

Podnikám se spoustou firem a společností a nezajímám se o to, komu patří a jaká je jejich majetková struktura.

To myslíte vážně?

Naprosto vážně.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy