Colin McRae DIRT 2 - zběsilá jízda

Petra Kohoutková
26. 12. 2008 0:00
Úžasně vypadající závodní počin.
Foto: Hratelně.cz

Minulý rok tragicky zahynul slavný závodník a mistr světa v rallye Colin McRae. Šlo o havárii vrtulníku. Mnoho hráčů by to ani nezaregistrovalo – nebýt jedné skutečnosti. Právě Colin McRae byl dlouholetým maskotem jedné z nejlepších závodních sérií poslední doby. Ta se donedávna jmenovala Colin McRae Rallye a loni vyšel díl s podtitulem DIRT. Hráči nad smrtí Colina vyjádřili hlubokou solidaritu. To samé udělali tvůrci, ze kterých při té příležitosti vypadlo, že s nimi McRae na hrách skutečně spolupracoval a za tu dobu se stal členem jejich kolektivu. Není proto divu, že mu chtějí složit poctu v podobě Colin McRae DIRT 2 a ukázat mu, co všechno se od něj stihli naučit.

Foto: Hratelně.cz

V Codemasters jsou ostatně na závodní hry opravdoví borci. Stačí zmínit předešlé díly Colina McRae či nejnovější počin jménem Race Driver GRID. Vývojářům se už delší dobu daří skvělým způsobem kombinovat realistickou jízdu s arkádovými prvky, přičemž ona zábavnost v posledních letech nabývá vrch. Někteří ortodoxní hráči sice mrmlají, prodeje však utěšeně rostou. Není divu, že v případě Colin McRae DIRT 2 se autoři vydají obdobnou cestou, i když sami přiznávají, že v přímém předchůdci to s tou arkádou přece jen trochu přehnali a v tomto smyslu chtějí ubrat. V tom jim musíme dát za pravdu.

Foto: Hratelně.cz

Podobně jako v Race Driver GRID se i DIRT 2 budete soustředit na svou vlastní kariéru závodníka. Na ten autentický pocit mnoho her zapomíná a je to škoda. V Codemasters ale tuhle linii razí už dlouho. Přestože se tak ve hře neobjeví nějaký příběh, budete se po každém závodu vracet do svého přívěsu jakožto mobilního domova, s nímž putujete po sériích rozmístěných po celém světě. Právě tady se budete starat o management svých činností, vybírat si další závody apod. Příjemné je, že když vykouknete z okna, uvidíte tam závodní prostředí a tu kterou lokaci, v níž se zrovna nacházíte. Pravda, jsou to detaily, ale díky nim se do hry zažerete mnohem více.

Na variabilitě závodních prostředí si vývojáři jako vždy hodně zakládají. Tentokrát ale ještě více než jindy. Zajezdíte si tak i v lehce nepravděpodobných místech, jako je například malajsijský prales, kaňon v americkém Utahu, noční Londýn apod. Právě závody pod rouškou noci mají být jedním z největších zpestření. Dosud jsme v téhle sérii jezdili jen za denního světla. A stejně jako byla Formule 1 za tmy velkým představením, mohlo by jím být i herní rallye.

Foto: ign.com

Hra by měla nabízet celou řadu zajímavých módů. Nebude to jen ježdění do vrchu či rallye, které si můžete střihnout i proti fyzicky přítomným soupeřům na trati. Jakmile zdoláte nějaký ten kopec, v další fázi ho budete muset sjet. Dá rozum, že tehdy budete mnohem více než plyn používat brzdu. A to by mohl být parádní zážitek, obzvlášť když se na vás budou tlačit protivníci, kteří nemají své vozy tak úplně pod kontrolou. Nemělo by chybět ale ani klasické rallye, tedy časovka. Na trať budou přitom opět vyjíždět fyzicky všichni jezdci, byť v určitých intervalech. Pokud tak pojedete extrémně dobře nebo špatně, máte šanci se s nimi přímo potkat.

Výrazného zlepšení se dočká multiplayer. Tvůrci slibují, že naprostá většina v singleplayeru dostupných módů bude hratelná i na síti. A především se tu konečně setkáte s přímými konkurenty, což je oproti předchůdci, kdy bylo možné porovnávat akorát tak časy, velký skok kupředu. Troufáme si tvrdit, že tahle hra bude v multiplayeru velmi populární. Přinejmenším jako Race Driver GRID.

Foto: ign.com

Kapitola sama pro sebe je potom grafika. Stačí hodit oko na okolní obrázky a zjistíte, že vypadají snad až příliš dobře. Máte pravdu, tohle je téměř realistická grafika. Codemasters férově přiznávají, že nejde o záběry nasnímané přímo ve hře, ale složeniny z jednotlivých částí a modelů, které pro hru již vytvořily. Takhle nějak by podle nich ale celek měl vypadat. V jiném případě bychom se škodolibě pousmáli, ale právě Codemasters už párkrát předvedli, že jsou grafickými mistry. A přestože takhle skvěle hra pravděpodobně vypadat nebude – už proto, že by těžko běžela na běžném počítači – může se výsledek ukázkám blížit více, než by kdo řekl.

Na Colin McRae DIRT 2 se hodně těšíme. Jedná se o jednu z největších nadějí závodního žánru. Zatímco řada jiných titulů se stále pokouší o skloubení arkádové zábavy se simulací, Codemasters už tohle mají delší dobu vyřešené a mohou se tak zaměřit na další zvelebování zážitku z jízdy i věcí, které jsou s ní spjaty.

 

Právě se děje

Další zprávy