Co to je počítač? Pětina Čechů ho nikdy nepoužila

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
26. 3. 2012 13:15
V rámci Evropy nijak nevybočujeme, minimální jsou však zkušenosti s programováním
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel – Počítač v životě nepoužila zhruba pětina obyvatel České republiky ve věku od 16 do 74 let. Vyplývá to z průzkumu Eurostatu.

I když se takový údaj z pohledu do monitoru může zdát jako překvapivě vysoký, Česko s ním přesně zapadá do unijního průměru.

Premianty jsou Švédové, kde zkušenost s počítačem chybí jen čtyřem procentům lidí ve sledovaném věkovém rozhraní. Na druhém konci pomyslného žebříčku najdete Rumunsko, kde s počítačem pracovala jen polovina dotázaných.

Zatímco u takto široce rozpjatého věkového složení vychází unijní průměr na 78 procent, u mladých ve věku 16 až 24 let jsou jen čtyři procenta bez zkušenosti s počítačem. Z průměru zde výrazně vybočují jen mladí Rumuni (19 %), Bulhaři (13 %) a Italové (10 %). V Česku osobní zkušenost s počítačem chybí třem procentům mladých lidí.

Průzkum se dále snažil zjistit také to, co lidé v jednotlivých zemích na počítačích dokáží. Zde je zajímavé zjištění, že pětina mladých Evropanů ve věku 16 až 24 let již zvládla napsat počítačový program pomocí speciálního programovacího jazyka.

Mladí Češi, Moravané a Slezané ale za zbytkem Evropy výrazně zaostávají, když zkušenost s programováním má jen 11 procent z nich. Hůře jsou na tom jen Bulhaři s pěti procenty. Nejvíce mladých „programátorů“ mají ve Švédsku (34 %) a Finsku (37 %).

 

Právě se děje

Další zprávy