Co říkají progameři na StarCraft II a mnohem více!

Michal Sztemon
5. 6. 2007 0:16
Přinášíme výsledky kvalifikace na turnaje ESWC a WCG, ale hlavně reakce profesionálních hráčů na StarCraft II!
Foto: Hratelně.cz

Nejdůležitější událost uplynulých 14 dnů na domácí progamingové scéně se odehrála ve Vídni, kde se uskutečnilo finále česko-slovenské kvalifikace na turnaj Electronic Sports World Cup. Byli lepší Češi anebo Slováci? Potvrdil elitní domácí hráč Giacomo svou třídu? To se dozvíte v dnešním článku, samozřejmě nebudou chybět ani další informace z domova a ze světa.

Foto: Hratelně.cz

Finále české kvalifikace ESWC s několika překvapeními
Turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC) pořádaný francouzskými organizátory je přímou konkurencí populárnějšího World Cyber Games (WCG), dlouho se nevědělo, jestli se do něj budou letos moci zapojit i čeští hráči. Nakonec se to podařilo, když se domácí organizátoři z United-Games.cz dohodli s pořadateli německé a rakouské kvalifikace a ve spolupráci s nimi věc zařídili. Z toho vyplývalo několik omezení, především na celou kvalifikaci bylo pouze 14 dnů, takže zápasy za sebou následovaly takřka každý den a kdo zaváhal, už neměl moc možností k nápravě.

Soutěžilo se v pěti hrách (Counter-Strike, Warcraft III, Trackmania Nations, Pro Evolution Soccer 6, Quake 4), kvalifikace byla společná pro české a slovenské hráče tedy vítěz postupuje na světové finále do Francie, ať už je to Čech anebo Slovák. Online část turnajů vybrala dva nejlepší z každé hry, ti se o víkendu sjeli do Vídně, aby si to tam rozdali o letenky do Paříže. Právě ve Vídni se totiž konalo finále rakouské kvalifikace, jehož součástí bylo i česko-slovenské finále. Celá sláva se odehrávala v Paláci Auersperg, kombinace nejmodernější techniky a architektury z 18. století vytváří zajímavý kontrast (viz fotky).

Counter-Strike turnaj byl záležitostí slovenských týmů, nejlepší český klan nEophyte se musel spokojit s třetím místem. Lepší formu ukázali fu.sk, když vyhráli jasně 2:0 na zápasy a můžou se tak těšit na světové finále. Velkého překvapení jsme se dočkali ve Warcraft III turnaji. Dlouhodobá česká jednička Giacomo totiž nestačil na Stelera a prohrál s ním 1:2 na mapy, zajímavý je i fakt, že Steler byl v online kvalifikaci až čtvrtý, ale ani jeden z hráčů před ním nemohl do Vídně odcestovat. V autíčkách Trackmania Nations ukázal svou třídu Toni, dříve člen německého multiklanu Ocrana a porazil DaVese 2:0. Podobně i ve hře Quake 4 zvítězil favorit, když si Krysa poradil s Hawr1xem 2:0. Vyrovnaný zápas spolu svedli oba finalisté ve hře Pro Evolution Soccer 6, lepší byl Mess.

Vítězové česko-slovenské ESWC kvalifikace:
Counter-Strike fu.sk (SR)
Warcraft III Steler (ČR)
Trackmania Nations Toni (ČR)
Pro Evolution Soccer 6 Mess (ČR)
Quake 4 Krysa (ČR)

Výherci si zajistili postup na světové finále, které se uskuteční první týden v červenci (5.-8.7.) v Paříži. Těžko soudit, kdo má největší naděje na úspěch ve světové konkurenci, nejspíš to bude někdo z "menších" her typu Trackmania či PES6.

Foto: Hratelně.cz

Česká WCG kvalifikace další turnaje
Domácí ESWC kvalifikace už má vše za sebou, kvalifikace na World Cyber Games (WCG) je na tom opačně už je za námi několik kvalifikačních turnajů hraných převážně v hernách sítě PG Cyber Café, ale na vyvrcholení si musíme počkat až do srpna. Pořadatelem české WCG kvalifikace je společnost ProGamers, hráči v průběhu kvalifikace sbírají speciální WCG body a na jejich základě si osm nejlepších v každé z 10 her zajistí postup na LAN finále v Brně.

Prvního kvalifikačního turnaje ve hře Warcraft III se zúčastnilo 42 hráčů, nechyběl ani nejlepší český hráč Giacomo. Právě liberecký undead Giacomo potvrdil, že po herním výpadku už nabírá ztracenou formu a dokázal všechny své soupeře porazit. Dobrou pozici do dalších turnajů si nicméně vybojovali i druhý h34D_hUnT3R a třetí KraGesh. Counter-Strike turnaj byl už druhý v pořadí, vítězem toho prvního se poměrně překvapivě stali faberi Bellatores. Ani tentokrát faB neodešli bez medaile, ve finále ale podlehli inteRaction. Třetí místo si i tentokrát vybojovali nEophyte, kteří jsou největším favoritem kvalifikací.

Výsledky 1. WCG kvalifikačního turnaje ve hře Warcraft III:
1. místo: Giacomo 60 WCG bodů + 2000 Kč
2. místo: h34D_hUnT3R 40 WCG bodů + 1500 Kč
3. místo: KraGesh 20 WCG bodů + 500 Kč

Výsledky 2. WCG kvalifikačního turnaje ve hře Counter-Strike:
1. místo: inteRaction 60 WCG bodů + 4000 Kč
2. místo: faberi Bellatores 40 WCG bodů + 2000 Kč
3. místo: nEophyte 20 WCG bodů + 1000 Kč

O něco slabší konkurence přijela na turnaje ve hrách Need For Speed Carbon a Command & Conquer 3, výsledky tedy jen telegraficky. Autíčkářský talent Toni zaměřený převážně na hru Trackmania Nations si zkusil zasoutěžit v NFS a nakonec mu to stačilo na druhé místo. Jeho jediným pokořitelem byl QuiDlSenna, bronz bere další účastník ESWC finále DaVes. I v turnaji C&C3 se představila známá tvář z jiných her, miTh byl před čtyřmi lety českým reprezentantem ve hře Warcraft III. Tady ale nestačil a v 1. kole play-off podlehl stříbrnému Silverhoundovi. Nejlepší formu pak ukázal Pulda, když ve finále vyhrál těsně 2:1.

Výsledky 1. WCG kvalifikačního turnaje ve hře NFS Carbon:
1. místo: QuiDlSenna 60 WCG bodů
2. místo: Toni 40 WCG bodů
3. místo: DaVes 20 WCG bodů

Výsledky 1. WCG kvalifikačního turnaje ve hře C&C 3:
1. místo: Pulda 60 WCG bodů
2. místo: Silverhound 40 WCG bodů
3. místo: tehbird 20 WCG bodů

Další WCG kvalifikační boje budou odehrány ve hrách Starcraft: Broodwar a Age of Empires III, potom následuje FIFA 07.

Foto: Hratelně.cz

Co si myslí profíci o Starcraftu 2?
Před nedávnem oznámil Blizzard, že pracuje na pokračování realtime strategie Starcraft a poodhalil některé novinky z této připravované hry. Co si o nadcházející situaci myslí profesionální hráči a žurnalisté? Bude vstup Starcraftu 2 na scénu znamenat konec "starého" Starcraftu? Anebo to odnese i Warcraft III? Americký server Global Gaming League (GGL) se ptal a zde jsou vybrané odpovědi.

Jak dobrý bude Starcraft 2 ve srovnání se Starcraftem 1?
Paladyn (hráč W3, Polsko): Doufám, že Starcraft 2 bude ještě lepší než jednička. Naštěstí je Blizzard znám jako tvůrce velmi kvalitních her, takže se nebojím, že by vydali nějaký nedodělek.
Raistlin (herní redaktor, Švédsko): Z toho, co jsem měl zatím možnost vidět, splňuje SC2 všechny moje představy. Grafika vypadá úžasně a celá hra mi připadá jako krok správným směrem.
Legionnaire (hráč SC, Austrálie): Prozatím je brzy na hodnocení, ale připadá mi to hodně jako Warcraft 3, takové pompézní. Blizzard je ale známý tím, že hry vylepšuje, takže počkáme a uvidíme.
Bsl (hráč CS, Norsko): Blizzard ví, jak využít popularity předchůdce a určitě se bude snažit navázat. Jen doufám, že se nevydá stejnou cestou jako Valve, když místo navázání na Counter-Strike vydali zcela odlišný Counter-Strike: Source.

Zničí vydání hry Starcraft 2 zavedené herní scény Starcraft 1 a Warcraft 3?
Lucifer (hráč W3, Jižní Korea): Nevím to jistě, ale myslím, že tady v Koreji obě komunity bez potíží přetrvají.
Paladyn: Vydání SC2 bude nejspíš znamenat konec komunity SC1, což si myslím, že je logické, když půjde o tutéž hru v lepším grafickém kabátu. U W3 je to těžká otázka. Myslím si ale, že pár hráčů přejde na SC2, část z nich se pak vrátí zpět k W3, protože se jim nová hra nebude líbit.
Raistlin: Pokud jde o mezinárodní turnaje, pak si myslím že ano. Profesionální hráči přejdou, protože SC2 bude přitahovat pozornost sponzorů a bude více turnajů. U příležitostných hráčů si spíš myslím, že přetrvají stávající komunity, ale jejich počty budou nižší.
Legionnaire: Vydání W3 zabilo Starcraft komunitu, protože do ní přestali přicházet noví hráči, kteří dali raději přednost W3. Totéž se dá očekávat i nyní, ale myslím, že to nebude v takové míře.

Prozatím je asi předčasné situaci řešit, Starcraft 2 má vyjít až na jaře roku 2008. Můj soukromý tip je takový, že Starcraft 1 už budou hrát po vydání "dvojky" pouze nadšenci a že vymizí ze všech významných světových soutěží. U Warcraft III komunity je situace jiná, sponzoři nejspíš protlačí SC2 jako hlavní strategii na světových turnajích, ale W3 se stále může opírat o DotA komunitu, takže na scéně přetrvá.

Článek vyšel ve spolupráci s ProGamers.cz

 

Právě se děje

Další zprávy