Cloudová služba OnLive má velké problémy

tl
22. 8. 2012 9:28
Firma OnLive vyhodila všechny zaměstnance. Polovinu ale zase nabrala zpět.
Streamované hraní her ve službe OnLive
Streamované hraní her ve službe OnLive | Foto: OnLive

Do cloudového hraní a společnosti OnLive, která tento druh služeb poskytuje, se donedávna vkládaly velké naděje. Poslední vývoj událostí ale naznačuje, že cloud gamining zas tak úspěšný není.

OnLive totiž v pátek 17. srpna v podstatě vyhlásilo bankrot a propustilo veškeré své zaměstnance. I když nejprve po internetu kolovaly zvěsti o tom, že OnLive definitivně skončí, ještě ve stejný den byla firma odkoupena společností Lauder Partners. Nový majitel prohlásil, že nabere zpět polovinu všech zaměstnanců a služba bude nadále pod stejným názvem pokračovat.

Uživatelů je málo

Hlavním důvodem krachu OnLive je zejména nízký zájem uživatelů. Firma totiž zpočátku neodhadla, kolik zákazníků bude mít a nakoupila přes 8 tisíc serverů, které fungování služby zajišťují. Uživatelů, kteří je ale využívají, je nakonec pouze 1600.

"Neexistuje způsob, jak přesně spočítat, kolik serverů budeme potřebovat. Proto jsme jich koupili doslova tisíce, a to včetně veškeré výbavy a sítí" vysvětloval v pátek svým zaměstnancům bývalý šéf OnLive Steve Perlman.

Podle všeho by většina investorů OnLive, mezi které patří například společnost Warner Bros. nebo britský Telecom, na problémech firmy tratit neměla. Mezi ně ale nepatří firma HTC, která už kvůli OnLive přišla o investici v hodnotě 40 milionů dolarů.

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy