Číňané se dočkali, nový iPad míří i do jejich obchodů

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 7. 2012 10:01
Zatímco ve světě se tablet prodává již čtyři měsíce, Číňané museli čekat. Nebo kupovat pašované zboží
Nový iPad
Nový iPad | Foto: Apple

San Francisco - Nový iPad od Applu se začne prodávat i v Číně - více než čtyři měsíce poté, co americká firma svůj tablet představila ve světě. Jak zástupci firmy oznámili, novinka bude v zemi k dostání od 20. července. Cena zařízení by se měla pohybovat od 499 do 829 dolarů (10 328 až 17 160 Kč).

K posunu došlo díky tomu, že se podařilo vyřešit spor o používání názvu „iPad". O ten se společnost dohadovala s místním podnikem Proview Technology, který tvrdil, že práva na tuto značku připadají v Číně od roku 2000 jemu. Apple nakonec skupině slíbil zaplatit 60 milionů dolarů, čímž soudní řízení skončilo.

Zájem o čínské zákazníky má Apple především proto, že se nyní po USA jedná o jeho druhý největší trh, který má navíc stále potenciál růstu. BBC také připomíná, že v Číně je po tabletu už od jara obrovská poptávka.

Největší nadšenci riskovali střet se zákonem a nakupovali pašované výrobky z Hongkongu nebo USA. Jen za sedm dní od toho, co Apple nový tablet představil ve světě, si podle mediální skupiny China United Television takto pořídilo tablet na 200 tisíc osob.

Ve Spojených státech a dalších vybraných zemích, například Japonsku nebo Německu, se nový iPad začal prodávat již 16. března. V českých obchodech se objevil o týden později.


 

Právě se děje

Další zprávy