Chybný vzorec psal Hewlett-Packard podle zadání vnitra

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 12. 2012 16:36
Světový výrobce počítačů se ovšem brání: Návod na výpočet pochází z ministerstva
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Že se budou podpisy sčítat, jsme si vymysleli my, Hewlett-Packard (HP) nám pouze vytvořil vzorec.

Takto komentuje ministerstvo vnitra čtvrteční zprávu, že za chybný návod pro odečet chybných podpisů, na jehož základě se rozhodlo, který z kandidátů postoupí do přímé volby prezidenta, může světový výrobce počítačů.

S tímto oznámením přišlo sdružení KohoVolit.eu.

Zadání bylo jednoduché

Z dokumentu, který deníku Aktuálně.cz poskytl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka, vyplývá, že vzorec "vyrobila" skutečně skupina Hewlett-Packard. Řepka to redakci potvrdil, ihned ale zdůraznil, že HP již dostal jasné zadání: Procenta se mají sčítat, nikoliv průměrovat.

Zástupci Hewlett-Packard se proti tomu, že by vymysleli vzorec se vším všudy, také ohradili. Zprávu s názvem "Ministerstvo vnitra: Vzorec pro odečítání podpisů prezidentským kandidátům je od Hewlett Packard" označili za nepravdivou. 

"Tento vzorec vychází z metodiky Ministerstva vnitra ČR, která byla použita pro zadání veřejné zakázky, a společnost HP je povinna zadání plně respektovat," reagoval mluvčí Karel Taschner.

Proč HP nechce být jediným autorem

Vzorec je vysmívaný hlavně proto, že se počet chybných podpisů ve dvou kontrolních vzorcích petic uchazečů neprůměroval, nýbrž sečetl - a právě z tohoto čísla se odvozoval konečný počet uznaných podpisů.

Na internetu se záhy objevily vtipy parodující tento vzorec, například: "Průměrné IQ zaměstnanců ministerstva vnitra je 160. Kontrolovaly se dva vzorky, u jednoho vyšlo 90 a u druhého 70."

Na základě výpočtu vypadla prvně z volby trojice kandidátů: Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura. Nejvyšší správní soud ovšem uznal jejich námitky, že způsob snižování počtu podpisů nebyl správný. Nový výpočet ovšem pomohl zpět do boje o Hrad pouze Bobošíkové.

Po ČSÚ přišlo vnitro

Zakázku "Automatizace ověření petice pro přímou volbu prezidenta" v hodnotě více než 9 milionů korun získal HP jako jediný zájemce. Další ministerstvo neoslovilo, chtělo se totiž vyhnout situaci, že některý z neúspěšných uchazečů splnění úkolu svými námitkami zdrží. 

"Společnost je zaštítěná referencí dostatečně významnou vzhledem k předmětu plnění," zdůvodnilo ministerstvo, proč právě HP, a doplnilo, že tato společnost již zajišťovala informační technologie například Českému statistickému úřadu, když probíhalo Sčítání lidu, domů a bytů.


 

Právě se děje

Další zprávy