Chrome používá víc lidí než Firefox. A Mozilla dál padá

Jan Kovalík
2. 12. 2011 15:45
Nejpoužívanější je Internet Explorer, druhý Chrome a třetí Firefox

Internetový prohlížeč Chrome od Googlu překonal v počtu uživatelů konkurenční Firefox z dílny Mozilla Foundation. Globálně nejoblíbenější prohlížeč je stále Internet Explorer od Microsoftu.

Těsné vítězství

Alespoň podle dat irské analytické společnosti StatCounter, podle které na konci listopadu Chrome používalo 25,7 procenta uživatelů, zatímco Firefox 25,23 procenta. Zmíněná trojice nechává daleko za sebou prohlížeče Safari (Apple) a Opera, které používá něco kolem sedmi, resp. tři procent uživatelů.

Jak píše server Mashable, čísla jsou zatím velmi těsná. Další z analytických firem, americká NetApplications, zatím druhé místo pro Chrome nepotvrdila a předpovídá, že k výměně na druhém místě dojde až v březnu 2012. Podle NetApplications dnes Firefox používá něco přes 22 procent uživatelů, Chrome pak něco málo přes 18 procent.

Mobilům kraluje Safari

V čem se výzkumníci obou firem shodují je zřetelný trend růstu podílu Chromu, který po celý rok kontinuálně stoupá. Firefox neopak s mírnými výkyvy směruje dolů. Všechna uvedená čisla se týkají uživatelů, kteří k internetu přistupují z osobních počítačů.

Mezi uživateli mobilního internetu, kteří se na síť přiopojují z mobilů a tabletů, vítězí bezkonkurenčně Safari od Applu, které využívá více než 55 procent všech mobilních uživatelů.

Největší skupina majitelů herních konzolí brouzdá po internetu pomocí Sony Playstation 3.

 

Právě se děje

Další zprávy