Chcete olympiádu v televizi? Tak přestaňte tweetovat

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 7. 2012 9:55
Fanoušci přetěžují síť. Britové tak nemohli v klidu sledovat svoji cyklistickou naději
Foto: Reuters

Londýn - Co píší na Facebook či Twitter sportovci, se Mezinárodní olympijský výbor (MOV) snaží hlídat (více čtěte ZDE). Nad příspěvky obyčejných lidí ale nemá kontrolu. Problémem není pouze obsah, ale také množství informací.

Síť je totiž zahlcena daty natolik, že často dochází k jejím výpadkům. Zaměstnanci televizních společností, které platí za vysílací práva nemalé částky, pak nezvládají včas a nebo dostatečně informovat o aktuálním dění.

K tomu došlo například v sobotu během závodu v silniční cyklistice. "Komentátoři nebyli schopni sdělit divákům, jak moc se od pelotonu odtrhla vedoucí skupina," komentuje list agentura Reuters.

Britové, kteří zapnuli televizi, aby fandili domácímu favoritovi Marku Cavendishovi, tedy byli podle ní značně rozčarovaní. "Mnozí z nich přitom neúmyslně vše ještě zhoršili, neboť ventilovali svou zlost na Twitteru, kde si stěžovali na nedostatek informací," pokračuje Reuters.

Pište jen to důležité

Že k problémům dochází kvůli internetové aktivitě stovek tisíců fanoušků, potvrdil i mluvčí MOV. Zástupci výboru proto také již vyzvali diváky, aby světu přes mobilní telefony sdělovali jen urgentní věci. "Samozřejmě že nehodláme komukoliv říkat: Ne, to nesmíte dělat," doplňuje mluvčí.

Masivní nástup chytrých telefonů, které umožňují zveřejňovat komentáře, fotky či videa okamžitě online, podle mediálních analytiků změnil charakter olympiády. Londýnské hry si díky svému internetovému prvenství dokonce vysloužily přezdívku "Socialympiáda".

K přetížení sítě přitom nevede pouze samotná aktivita fanoušků. Díky internetu v mobilu je možné rovněž sledovat oficiální televizní přenosy přímo v terénu namísto doma u televize jako dosud.

Zástupci MOV sdělili, že se snaží problém již řešit. Společnosti Vodafone, O2 a BT, které se staly oficiálními poskytovali připojení, ovšem Reuters sdělily, že zatím nezaznamenaly žádné problémy. "Abychom vyhověli rostoucí poptávce, poskytli jsme oproti poslední olympiádě v Pekingu čtyřnásobek kapacity," sdělila skupina BT.


 

Právě se děje

Další zprávy