Při odemykání mobilů dávají Češi přednost otisku prstu před PIN

ČTK ČTK
15. 5. 2018 15:16
Podíl uživatelů, kteří používají na chytrém telefonu antivir, meziročně vzrostl o polovinu na 58 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Huawei

Praha - Češi při odemykání chytrých mobilů dávají přednost otisku prstu před zadáním identifikátoru PIN. Otisk prstu v současnosti používá 32 procent uživatelů mobilů, PIN zadává 28 procent. Před třemi lety otisk prstu používalo jen pět procent Čechů. Vyplývá to z letošního průzkumu antivirové firmy Eset a společnosti Seznam.cz mezi tisícovkou respondentů.

Třetím nejčastějším typem zámku na smartphonech je takzvané gesto, tedy pohyb prstu po displeji, jehož využívání ale v posledních třech letech mezi českými uživateli klesá. Zatímco přes třemi lety šlo o druhý nejčastější typ zámku na telefonu, který používalo 31 procent Čechů, loni jeho podíl klesl na 22 a letos na 18 procent. Telefon bez ochrany přístupu používá 20 procent respondentů proti 32 procentům předloni.

"Tento trend si vysvětlujeme především rozšířením technologií pro alternativní zabezpečení zámku displeje. Například čtečka otisku prstů, která byla před třemi lety výsadou nejdražších smartphonů, je dnes běžná i v podstatně dostupnějších cenových kategoriích. Díky tomu se jednak jedná o nejrozšířenější formu ochranu, zároveň klesá počet nějak nezabezpečených chytrých telefonů," uvedl technický ředitel české pobočky Esetu Miroslav Dvořák.

Zároveň se zlepšuje povědomí Čechů o potřebě bezpečnostních aplikací na mobilních zařízeních. Podíl uživatelů, kteří používají na chytrém telefonu antivir, meziročně vzrostl o polovinu na 58 procent. Stejnou hodnotu přisuzuje průzkum i uživatelům tabletů.

"Přestože v porovnání s podíly zabezpečených počítačů a notebooků jde stále o nízká čísla, vnímáme to tak, že uživatelé více vnímají rizika digitálního světa. Průzkum nám mimo jiné potvrdil i trend přelévání uživatelů internetu od klasických počítačů k smartphonům, což zvyšuje riziko jejich napadení malwarem," dodal. Počítače a notebooky si antivirem chrání 95, respektive 93 procent Čechů," dodal Dvořák.

Již loni průzkum ukázal, že Češi přistupují k internetu nejčastěji z chytrého mobilního telefonu. Zatímco loni tak činilo 79 procent uživatelů, letos jich je již 81 procent. Druhým nejčastějším zařízením, jehož prostřednictvím bývají Češi online, je notebook, který k surfování po internetu používá 70 procent uživatelů. Teprve pak následuje počítač s podílem 57 procent a tablet s 37 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy