Češi jsou ochotni za počítač zaplatit 15 tisíc, říká průzkum

ČTK ČTK
14. 5. 2014 11:35
Podle internetového obchodu Alza.cz se Češi vrací ke stolním počítačům.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Češi jsou ochotni za nový počítač zaplatit v průměru 14 900 korun. Nejvíce přitom chtějí kombinaci notebooku a tabletu s hmotností kolem 1,5 kg v černé nebo stříbrné barvě. Vyplývá to z průzkumu výrobce mikročipů Intel.

Cenové preference tuzemských uživatelů potvrzuje i prodejní statistika prodejce Alza.cz. "Průměrná cena nejprodávanějších notebooků je 16 tisíc korun, u stolních počítačů 15 tisíc a v případě konvertibilních počítačů 18 tisíc korun," uvedla mluvčí Alzy Šárka Jakoubková.

Spotřebitelé přestali odkládat nákup notebooku a začali si pořizovat buďto notebooky, nebo konvertibilní počítače, které slouží jako výkonný tablet nebo plnohodnotný počítač. Konvertibilitu, tedy možnost odpojit od notebooku obrazovku a používat ji samostatně jako tablet, by uvítalo kolem 70 procent lidí.

Návrat stolních počítačů

Na atraktivitě začínají získávat stolní počítače, začínají se prosazovat takzvané all-in-one sestavy, které meziročně rostly o desetinu.

"V domácnostech si stolní počítače začínají razit cestu jako multimediální centra pro přehrávání video obsahu a hudby, případně jako designové pracovní stanice. Samostatnou kategorií jsou výkonné sestavy pro hráče počítačových her," dodala Jakoubková.

Ačkoli se při pořízení nového počítače zákazníci v ČR stále více spoléhají na služby internetových obchodů, uvítali by ve větší míře možnost nechat si instalovat software či konzultovat s odborníkem nastavení počítače.

"Přes 49 procent kupujících by při nákupu nového počítače uvítalo instalaci softwaru jako službu na straně výrobce či možnost konzultace při zprovoznění počítače," doplnil manažer pro maloobchodní prodej Intelu Martin Vařbuchta.

 

Právě se děje

Další zprávy