CES 2012 ukáže televizi budoucnosti, pro každého jinou

Jan Kovalík
9. 1. 2012 8:45
Letošní rok bude rokem uživatelského rozhraní a přirozenosti technologií
Foto: Reuters

Dveře největšího světového veletrhu s technologií CES 2012 v Las Vegas se veřejnosti otevřou až v úterý, program pro novináře se ale pomalu rozjíždí už od neděle.

Novinářské dny v luxusním resortu Venetian byly zahájeny prognózami analytiků na rok 2012 a akcí CES Unveiled, jakousi ochutnávkou vybraných produktů, které budou veřejnosti představeny během veletrhu.

Rok uživatelského rozhraní

Loňský CES byl nejsilnějším ročníkem v oblasti bezdrátových zařízení. Výrobci zde představili přes 100 nových tabletů a bezpočet chytrých telefonů. Letošní, už 45. ročník by ve stejné kategorii měl být ještě silnější.

Rok 2012 bude podle analytiků CEA (pořadatele veletrhu) rokem uživatelského rozhraní a personalizace. Například vysílání rádia nebo televize dnes už lidé nekonzumují jako dřív, kdy všichni sledovali stejný program, který běžel podle přesně daného časového harmonogramu.

Internetové rádio Sensia 200D umí spolupracovat s Facebookem a Twitterem a je napojeno na hudební službu Pure, která byla tento týden spuštěna ve Velké Británii. Přístroj za 450 dolarů bude k dostání od dubna 2012.
Internetové rádio Sensia 200D umí spolupracovat s Facebookem a Twitterem a je napojeno na hudební službu Pure, která byla tento týden spuštěna ve Velké Británii. Přístroj za 450 dolarů bude k dostání od dubna 2012. | Foto: Reuters

Program budoucnosti bude podle analytiků tvořen osobními preferencemi každého diváka. Běžné bude i to, že divák bude sledovat svůj program podle toho, kdy má zrovna čas.

Během letošního CES má Google představit svou Google TV, která bude kloubit YouTube se službami on demand (na vyžádání), aplikacemi a sociálními sítěmi. Google slibuje, že jeho televizi bude podporovat více výrobců televizorů.

Dálkové ovládání budoucnosti

V nástřelu trendů též často zazníval pojem "přirozenost technologií". Poté, co se technologické vymoženosti staly prakticky všudypřítomnými, mají se teď zjednodušit a zpřístupnit uživatelům.

Trefným příkladem je vývoj, který v uplynulých letech prodělalo dálkového ovládání televize.

Historicky první ovladač měl čtyři velká tlačítka. Postupem času se jejich počet zvýšil až na neskutečných padesát, protože přibyly funkce, které bylo možné ovládat. A dnes se vracíme k jednoduchosti - trendem je ergonomický ovladač plný senzorů, který je možné ovládat gesty.

Malá "špionská" Wi-Spi helikoptéra vybavená kamerou a ovládaná přes smartphone umí nahrávat fotky nebo video přímo na Facebook nebo YouTube, nebo je posílat do e-mailu. Cena stroje, který má být k dostání na podzim 2012, začíná na 120 dolarech.
Malá "špionská" Wi-Spi helikoptéra vybavená kamerou a ovládaná přes smartphone umí nahrávat fotky nebo video přímo na Facebook nebo YouTube, nebo je posílat do e-mailu. Cena stroje, který má být k dostání na podzim 2012, začíná na 120 dolarech. | Foto: Reuters

iPad v akváriu

Na CES Unveiled se fronta televizních štábů a novinářů vinula dobrého půl kilometru, představené produkty ale žádný technologický posun nepředstavily.

K vidění byla nová generace quadricopterů Parrot, které se dají ovládat smartphonem nebo tabletem, firma 3M představila koncept 102 centimetrového multitouch displeje, který rozezná až 40 dotyků najednou.

Velkou část produktů CES Unveiled tvořily doplňky k chytrým telefonům a tabletům jako vodotěsná fólie, se kterou můžete iPad ponořit do akvária, nespočet pouzder nebo panoramatické rozšíření optiky pro iPhone.

Během pondělí se pro novináře otevřou brány celého veletrhu, kde budou všichni vystavovatelé prezentovat svá esa pro rok 2012. Datarama bude u toho.

Tip: Datarama o veletrhu CES 2012 v Las Vegas informuje přímo z místa! Máte pro nás tipy, na co se zaměřit? Přání, co byste chtěli vědět? Napište nám do diskuse pod článkem, na Facebook, na Twitter nebo na Google+.

 

Právě se děje

Další zprávy