Ceny ultrabooků se výrazně sníží. V roce 2013

Adam Fiala
12. 12. 2011 7:20
Co spolehlivě odradí od koupě ultrabooku, je cena, která vysoko přesahuje částku, kterou je nutné zaplatit za notebook či netbook
Foto: Aktuálně.cz

Při pohledu na ceny ultrabooků v obchodech se každý musí zákonitě ptát, jestli v brzké době dojde ke snižování. Notebooky i netbooky se dají sehnat za rozumnou cenu, ale novinka letošního roku, Intelem prosazované ultrabooky, se drží vysoko. Kdekdo tak raději sáhne po tabletu. Samotných výrobků ještě není na trhu mnoho. Právě vstup nových výrobců do odvětví je důvodem, proč by se v roce 2013 mohly ultrabooky značky Acer prodávat až o polovinu levněji.

O padesát procent dolů

DigiTimes citují ve své zprávě prezidenta společnosti Acer Jima Wonga, který předjímá budoucí vývoj. Během roku 2012 by peněženky mohly ušetřit až dvacet procent. Z tisíce dolarů tak klesnou inzerované částky až na osm set. Až další rok by pak cenovky mohly ukazovat částku pět set dolarů. V té době by se také měl završit plánovaný vývoj ultrabooků.

SSD vs. HDD

Společnost Acer v poslední době ztrácí podíl na trhu, a tak by jí snižování cen mohlo jednoznačně přilákat nové zákazníky. Jestli se pak přidají i ostatní výrobci, vítězně z toho vzejde jedině zákazník. Pokud dnes mohou ultrabooky cenově z něčeho těžit, tak ze špatné situace na trhu s HDD, tedy pevnými disky. Nedávné, rozsáhlé záplavy v Thajsku totiž ochromily jejich výrobu. Větší zájem tak může vzbudit nový typ úložného zařízení SSD, který využívají všechny zařízení typu ultrabook.

 

Právě se děje

Další zprávy