Čech učí stroje vidět, teď ho chtějí v Silicon Valley

Jan Kovalík
30. 5. 2011 8:05
"Učím stroje vidět", říká třicetiletý Čech, autor revolučního systému pro analýzu obrazu.
Foto: Zdenek Kalal

Co je Predator

Predator je systém analýzy obrazu, který se v reálném čase učí víc a víc o sledovaném předmětu. Sledovaný objekt se může hýbat, otáčet nebo vzdalovat, dokonce i zmizet z obrazu. Predator ho, díky načerpaným informacím, rozpozná a identifikuje ve chvíli, kdy se na obrazovku vrátí. O technologii již projevily zájem firmy z bezpečnostní, herní branže a také výrobci grafických čipů.

Praha - Do loňského roku byl Zdeněk Kalal běžným studentem kybernetiky. Po absolvování ČVUT studoval na britské University of Surrey. Dnes na jeho e-mail přicházejí nabídky ze Sillicon Valley od firem jako Apple nebo Google. Důvod má jméno Predator.

"Snažím se naučit stroje vidět," popisuje jedenatřicetiletý Kalal, v současnosti žijící ve Švýcarsku, svůj objekt zájmu. Server Engadget jeho projekt Predator popsal jako "nejsofistikovanější známý vizuální systém na světě".

Predator dokáže analyzovat videozáznam, zaměřit a sledovat objekty na obrazovce. A to i v případě, že se otáčejí, přibližují nebo z obrazu zcela zmizí. Kalalova technologie se v reálném čase učí a rozeznává stále více informací o sledovaném objektu. Systém dokáže sledovat libovolné objekty - od obličejů, automobilů až po hrot tužky nebo zvířata.

Stroje mají oči

Čím je Predator výjimečný?

Svou schopností učit se v průběhu sledování. Na videu označíme objekt, Predator se ho chytí a čím déle jej sleduje, tím více o něm ví a poznává ho z různých stran a úhlů.

Engadget jej popisuje jako nejsofistikovanější vizuální systém na světě. Doktorandska práce se vám opravdu povedla.

Ono se toho píše hodně. Ale je zajímavé, jak se to začne v určitý okamžik nabalovat. Zájem o Predatora přišel po tom, co se mi podařilo vyhrát cenu ICT Pioneer. Univerzita začala mě a můj projekt propagovat a pak se to celé rozjelo.

Jak taková podpora vypadá?

V zájmu univerzity je propagovat výzkum, který na ní probíhá, takže se snaží o něm dát co nejvíc vědět. Což se podařilo. A nyní už probíhají jednání s firmami, které mají o algoritmus zájem.

Patří tedy Predator přímo vám, nebo univerzitě?

Spolu se svými supervisory jsem autorem algoritmu, ten ale patří univerzitě. Firmy, které mají o kód zájem, odkazuji na univerzitu.

Vy tedy nemůžete s algoritmem nakládat jako se svým majetkem?

Je to složitější. Algoritmus je licencován duálně. Zdrojový kód jsem zveřejnil pod GPL open-source licencí. Aby hackeři a studenti, kteří se podobné věci věnují, mohli z mé práce čerpat. To je dobrý pocit. Lidi to používají a vylepšují.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Open-source už ne

Vaše technologie má evidentně velké komerční využití. Jak vypadalo rozhodování, jestli ji uvolníte pro veřejnost nebo opatříte ochrannou známkou?

Řekl bych, že to bylo velmi neinformované rozhodnutí. Když jsem ji uvolnil pro open-source, podívalo se na mé video na YouTube sto lidí. Netušil jsem, že o pár měsíců později to bude půl milionu. V takové pozici se snažíte dát o své práci vědět. Nechat lidi vyzkoušet, že to funguje.

Vylepšil už někdo z vývojářů váš algoritmus způsobem, který by vás samotného nenapadl?

Myslím si, že bych se to nedozvěděl. Pokud někdo nebude ctít GPL licenci a svou modifikaci také nedá veřejně k dispozici, nemohu s tím moc udělat. Ale spoléhám na to, že velké a seriozní firmy to neudělají. A pokud s ním budou pracovat studenti a stavět na něm, je to jedině dobře.

Kdybyste se mohl rozhodnout znovu, volil byste open-source?

Držel bych to pod pokličkou. Změnilo by to určité věci nebo postavení, ale to jsou všechno věci, které se dají řešit.

Teď je ten okamžik

Jak vnímáte mediální zájem?

Vnímám ho velmi pozitivně. Teď je okamžik, kdy se dá ukázat, co všechno algoritmus dokáže. Jen je toho hodně. V poslední době jsem dostal 400 emailů od firem, které mají zájem o spolupráci, a na ty je třeba odpovědět a odpověď si dobře rozmyslet.

Jaké máte s Predatorem plány?

Rád bych využil moment, kdy je o technologii zájem, a našel firmu, která by ji uvedla do praxe. Predator je velmi obecný, což je jeho největší síla. Příliš mě nezajímají jeho aplikace. Spíš mi přijde zajímavá hardwarová implementace, třeba do grafického čipu.

Foto: Zdenek Kalal

Od jakých firem nebo z jakého oboru dostáváte nabídky?

Menší firmy z herní branže, bezpečnostní firmy a pak velké firmy, které nemají tolik zájem o Predatora, ale chtějí, abych pro ně pracoval. Já bych se zatím rád věnoval a vylepšoval Predatora. Myslím, že do velké firmy mohu nastoupit i později.

Čím se dá Predator ještě vylepšit?

Chtěl bych ho urychlit. V současné době dokáže sledovat jen jeden objekt. Dobré by bylo, kdyby zvládal sledovat víc objektů a z toho se také učit. Možností vylepšení jsou tisíce. Vždycky se dá vylepšovat preciznost detekce, atd.

Pozvánka do Sillicon Valley

Studoval jste v Rakousku, Anglii nebo Japonsku. V čem vidíte největší rozdíl ve srovnání s Českem?

Venku máte víc času na svou práci. Při doktorandském studiu v Česku musíte učit na univerzitě. V Anglii můžete učit, ale nemusíte. A podpora od univerzity záleží na lidech, které během studia potkáte. To bylo skvělé v Anglii i třeba na ČVUT v Praze. V Japonsku je to jiné. Studenti tam vlastně nemají volný čas. Drtivou většinu času tráví na univerzitě, ale neberou to jako, že jsou ve škole.

Chystáte se vrátit do Česka?

Plán do budoucna opravdu nemám. Taky bych ho rád znal. Teď se otevřelo spousta možností, které si musím promyslet. Dostal jsem i nabídku podívat se do Silicon Valley do několika firem, takže s nimi se chystám komunikovat.

Dostal jste nabídku třeba od Applu?

Ano, od nich také.

 

Právě se děje

Další zprávy