Call of duty 4 - desatero moderního vojáka

Petr Škorňok
12. 11. 2007 0:00
Tipy a triky pro válečníky v Call of Duty.
Foto: Hratelně.cz

V rámci speciálu ke Call of Duty 4: Modern Warfare jsme připravili desatero moderního virtuálního válečníka, které vám snad pomůže k lepším výkonům, případně odhalí nějakou tu zajímavost. Hua!

Nebudeš kempit!
Nikdo nemá rád snipery, kteří zkejsnou na jednom místě a odtamtud likvidují jednoho nepřítele za druhým. V CoD4 však není pro kempery místo. Buď je možné vaše krytí zničit nebo prostřelit, takže doporučuji mít rychlé nohy, často se pohybovat a měnit pozice, protože nepřátelé se dokáží přizpůsobit velice rychle. Ostatně s kempováním byste se v Call of Duty nijak daleko nedostali. Nepřátelé se totiž budou doplňovat do té doby, dokud nedorazíte k checkpointu, nebo nesplníte daný úkol.

(Ne)budeš cheatovat
Po dohrání hry na jakoukoliv obtížnost se vám otevře možnost využívat cheaty, ale ani ty nejsou zadarmo. Skoro v každém levelu se povalují buďto laptopy nebo další podobné věci, které vám následně po sebrání umožní pár cheatů.

2 laptopy - černobílá hra
4 laptopy - všechny barvy ve hře jsou převrácené
6 laptopů - kontrast je zapnut na maximum
8 laptopů - ze hry se stane němý film: urychlené hraní, hudba pouze soundtrack, černobílý obraz
10 laptopů - každý váš hozený granát se rozpadne na dalších pět
15 laptopů - nepřátelé se po smrti přemění na hromadu automobilových pneumatik
20 laptopů - zmáčknutím tlačítka pro úder protivníka zpomalíte hru
30 laptopů - nekonečno munice

Zvolíš vhodnou obtížnost
K tomuhle bodu pomohli i lidé z Infinity Ward sami pomocí výcviku, po jehož zakončení vás očekává vyhodnocení s doporučením nejvhodnější obtížnosti. Opakování je sice matka moudrosti, nicméně se nestane nic hrozného, když si zvolíte například o stupeň těžší.

Shlédneš celé titulky
Ne, opravdu to není proto, abyste se podívali, kdo stojí za tímto veledílem, ale po skončení titulků vám naběhne zcela nová bonusová mise, kde bude vašim úkolem zachránit VIP z letadla a po jejím splnění vás čeká už doopravdy definitivní konec.

Vyzkoušíš Arcade Mode
Po dohrání Modern Warfare nejsou cheaty jedinou zpřístupněnou věcí, také se vám odemkne možnost zahrát si celou hru znovu v tzv. arcade módu. Hráči Halo 3 si určitě dokáží představit, o co jde: Za každé zabití obdržíte příslušný počet bodů, za nějaká komba nebo speciální killy je bodů samozřejmě více, takže si můžete hrací dobu prodloužit o nějakých pár hodin navíc touhle příjemnou zábavou a porovnat se s přáteli.

Zastavíš nepřítele za každou cenu
Správně nabindované klávesy jsou základ. Dobře si nastavte tlačítko pro sekundární zbraň, jelikož, když vám v přestřelce dojdou náboje, není nic jednoduššího a hlavně rychlejšího, než vytáhnout záložní pistoli. Také využívejte průstřelnosti materiálu - kropte zídky, dveře, stěny, všechno, kde může být schovaný nepřítel. Proti němu vám také pomůže C4, mina nebo granát, ale pozor. Hlavně granáty jsou oblíbenou zbraní teroristů a pod nohy vám budou padat neustále, proto si všímejte výstražné ikonky a buďte připraveni ho co nejdříve hodit zpět (nebo aspoň utéct).

Budeš mířit přesně
Oproti minulým dílům nabízí Modern Warfare šestnáct zásahových zón, takže je jasné, že klasická rána do hlavy nebo srdce dokáže zabít okamžitě. Ale rána do zad, ruky nebo nohou, vašeho nepřítele nezabije a stále bude velkou hrozbo, bude ležet na zemi a okolí kosit pistolí, takže se vždy přesvědčte, zda je po něm. Za zmínku pak také stojí výtečná animace, kdy postavy reagují na vaši střelbu přesně podle místa zásahu a jejich pohybu.

Oprostíš se od stereotypů
I přesto, že postup hrou je většinou lineární, autoři nabízí možnost dostat se k jednotlivým lokacím i větším počtem cestiček, takže obejít nepřítele už pak není problém. Pokud to jen půjde, snažte se dostat do postranních uliček, případně budov, které jsou rozhodně bezpečnější, než ulice pod křížovou palbou.

Vyzkoušíš perky
Novinkou v multiplayeru jsou tzv. perky. Ty vám pomohou upravit si schopnosti postavy podle vašich představ. Pár jich je zpřístupněno už od prvního levelu, ale je jasné, že k těm nejlepším se budete muset vypracovat postupně. Vždy můžete mít 3 perky najednou a kromě klasických vylepšení typu delšího zadržení dechu, přidání pár granátů, munice a podobně se navíc dočkáte specialit jako - těsně před smrtí si vaše postava automaticky pod tělo hodí granát, který okamžitě vybuchne; když jste vážně zraněni, spadnete k zemi, vytáhnete sekundární zbraň a máte pár vteřin na zabití vašeho protivníka; můžete slyšet rozhovory vašich nepřátel, pokud se k nim dostanete blízko a mnoho dalších zajímavých perků, kvůli kterým stojí za to se pořádně vyexpit.

Prestige Mode
Po dosažení levelu 55 v multiplayeru, který je nejvyšší možný, se vám zpřístupní tzv. Prestige Mode. Ten vám sice vyresetuje všechny zatím dosažené levely a začnete opět od 0 - jako úplný zelenáč, ale získáte novou ikonku in-game lobby menu, která ukazuje, co jste zatím dokázali. Celkem Prestige Mode můžete použít 10x a pokaždé získáte nový obrázek.

 

Právě se děje

Další zprávy